Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ: Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 04.06.2021Коментари (1)1560
©
ГЕРБ отново отправиха критики към кадровите назначения в служебното правителство. Този път партията иска обяснения за шефа на НАП Румен Спецов. 

По-рано по време на брифинг на министри от служебния кабинет стана ясно, че прокуратурата ще проверява Спецов. Обвинението ще трябва да установи извършил ли е нарушение през 2016 г. Поводът – твърдения, че новоназначеният шеф на НАП е продал фирмата си, когато е започнала данъчна ревизия на дейността ѝ. "Най-голямата партия държа г-жа Галя Димитрова като шеф на НАП доста дълго време, видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм доволен от резултатите, които г-н Спецов към момента произвежда", заяви на брифинга министър Асен Василев

Междувременно от ГЕРБ посочиха, че искат да са полезни на служебното правителство, за да се осигурят повече приходи в бюджета, включително чрез адекватна, прозрачна и почтена работа на НАП.

"Преди минути министър Василев с основание каза, че приоритет на държавата трябва да е осигуряването на повече приходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще посрещне нашата подкрепа. Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и директори на агенции се случва някой от тях да изпълни нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си от какво се водиш. Служебното правителство се намира в такъв момент", заяви Томислав Дончев.

"Питаме - шефът на НАП Румен Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?", заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

"На 14-ти май тази година служебният министър господин Василев назначава господин Румен Спецов да ръководи НАП. Агенция, чието основно задължение е да събира данъчните приходи и да установява нормалното функциониране на държавата чрез средства, събрани в бюджета. За господин Спецов от сайта на НАП става ясна кратко и ясно неговата биография и професионална ангажираност в НАП“, каза той и добави, че от неговата биография изникват въпроси, които изискват отговор.

"Ние питаме вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София господин Спецов е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове то попълвал ли е декларация за съвместимост по Закона за Националната агенция по приходите, че няма участия в дялове или не е управител в никакви търговски дружества? 

Вярно ли е, че господин Спецов е бил собственик и управител на "Гранекс Трейдър" ЕОД, дружество, реализиращо обороти от милиони чрез продажби без самото дружество да има активи, без да има платени сметки за ток и хора на трудов договор? Това прилича ли на "куха фирма", която е образувана с единствената цел да вървят фиктивни обороти, с които да точи ДДС от държавната хазна? 

Вярно ли е, че господин Спецов е получил лично заповед за ревизия на управляваното от него дружество? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността си във фирмата, господин Спецов е получил лично ревизионния доклад от НАП с констатация, че дружеството дължи над милион и 200 хиляди лева на държавната хазна“, попита той.

"Господин Спецов фактически поискал ли е абсолютно законно удължаване връчването на ревизионния акт, което да му даде възможност и време над един месец да може да се освободи от това дружество. За бизнес логиката, която е приложена в последствие и прехвърлянето на дружеството на безимотно лице, рецидивист, собственик на много фирми с натрупани задължения към държавната хазна, няма да коментирам, защото такава бизнес логика естествено няма. Това са важни въпроси, господин Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна“, подчерта Иванов. 

Срамно е шефът на НАП да е обвързан с процеси по източване на ДДС, коментира от своя страна на пресконференцията бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

"Асен Василев е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да се си припомни, но така или иначе път за проверка на шефа на НАП Румен Спецов има. Към НАП има информационна система "Контрол“. В нея влизат всички хора, за които има подозрение, че източват ДДС или други данъци. Фирмата на Спецов съществува в тази информационна система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. Той лично е получил тази заповед, след това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало той да направи своите съображения, виждания, но не използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване с един месец и е използвал този период на удължаване, за да създаде условия и продаде своята фирма на човек с криминално престъпление, който е съден няколко пъти“, допълни той.

Кирил Ананиев подчерта, че това е жива форма за източване на ДДС, за което трябва да бъде даден логичен отговор. Той коментира думите от по-рано на служебния министър на финансите Асен Василев, че проверката на Спецов трябва да се извърши от прокуратурата.

Той посъветва Румен Спецов и Асен Василев да използват информационната система "Контрол“ към НАП, като подчерта, че по този начин цялата истина ще се разбере до минути."Вие много добре знаете, че за да може Прокуратурата да се занимава с такава проверка, трябва да има установено престъпление, за да може тя да разследва случая, информационната система "Контрол“ на НАП може да направи тази проверка само за 5 минути от хора, които имат право на достъп до тази система. Съвсем спокойно министърът на финансите може да възложи тази проверка да се направи от някой от заместниците на г-н Спецов или на директора на Столичната дирекция на НАП. Не е необходимо да се чака месец или месец и половина, да се протака времето, за да изтече периодът на служебното правителство и да не можем да стигнем до крайната истина“, допълни Ананиев.

Според Кирил Ананиев е прецедент да се организира проверка срещу действащ директор на Агенцията по приходите "Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което може да доведе и до спад на планираните в държавата приходи“, алармира още бившият финансов министър.  

По повод мерките, предприети от служебното правителство в помощ на бизнеса, Томислав Дончев коментира, че те вече съществуват.

"Предприетите от служебното правителство мерки са вече съществуващи, единствената новина е, че безвъзмездната помощ се заменя от кредити", заяви Дончев и добави, че това не съответства на препоръката на президента Радев какви трябва да бъдат мерките в подкрепа на обществото и бизнеса.

"Аз знам, че когато управляваш, когато носиш отговорност за работата на зам.- министри, директори на дирекции, шефове на агенции, това са ако не десетки, понякога стотици, ако не и хиляди хора, се случва някой от тях да стори нещо нередно. Тогава е момента да покажеш какви стандарти следваш. Това е момента да покажеш в твоята работа от какво се водиш – от приятелство, обвързаности или от принципи. Мисля, че служебното правителство се намира в такъв момент“, посочи той.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какъв спец е Спецов?Борисов му води с много и убедително.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: