ГЕРБ: ПП и ДБ омърсиха съдебната реформа

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
19:18 / 16.09.2022
904
Въвеждането на електронното правосъдие и извършването на вътрешна дигитализация в съдебната система са едни от ключовите стъпки в извършването на съдебната реформа България, сочат в предизборната си програма от ПП ГЕРБ, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Състоя се среща в Регионалния исторически музей в Пловдив относно този казус. На нея присъстваха Иван Тотев, Радомир Чолаков, Андрей Ковачев и Росен Желязков.

"Омръзна ни едни наши колеги да си присвояват тази тема. Те я омърсиха с идеята да назначат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Видя се, че ПП и ДБ не могат да я направят. ГЕРБ работи още по тази реформа още от влизането ни в ЕС. ГЕРБ я започна и ние ще я завършим", каза Радомир Чолаков.

"Не отива политически наратив на отделни политици с това кой ще бъде в затвора. Така доникъде няма да стигнем. Това е най-краткият път за изостряне на политическо напрежение, което наблюдавахме в последната година и което не доведе до нищо смислено в оптимизиране на законодателството", допълни Желязков.

Дигитализацията обхваща всички етапи и елементи на съдебните дела, всички изявления и актове на съдебната власт, случайното разпределение на делата, отчитане натовареността на съдилищата, както и събиране и обработване на информация за тяхната ефективност. Достъпът до правосъдие ще бъде възможен изцяло по електронен път през Електронния портал на електронното правосъдие, с гарантирана защита на личните данни и пълна прозрачност, отчетност и проследимост на извършените действия.

Чрез електронното правосъдие всеки ще има възможност да  да имат непрекъснат и безплатен достъп по електронен път до електронните дела. До 2023 г. гражданите и фирмите ще могат да завеждат дело онлайн, без необходимост да се предоставят документи на хартиен носител. Ще могат да заплатят дължимите съдебни такси по електронен път и да присъстват отдалечено, чрез видео - конферентна връзка на съдебни заседания.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (865):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).