ГЕРБ изразиха съмнение за докторската степен на Андрей Гюров

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:03 / 01.04.2022
887
Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ настояват за проверка от страна на МОН с аргумент, че процедурата за признаване за академично признание на депутата от "Продължаваме промяната" и номинация за гуверньор на БНБ е опорочена.

На трибунка в Народното събрание бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев заяви, че БНБ в най-голяма степен се крепи на доверието, което има в обществото в гуверньора на банката. Гюров вероятно има такава степен, но за да бъде управител на БНБ и за да бъде допуснат, трябвало да има академично признаване, каза той.

Вълчев напомни, че вчера се провело изслушването на двете номинации за гуверньори на БНБ, като в Националния регистър за академично признаване нямало публикувано удостоверение на академично признание на научно-квалификационната степен "доктор" на Андрей Гюров. Вчера в 17.30 ч. такова все пак било публикувано, като заявлението било подадено и одобрено веднага на 31 март.

"Защо за редовите заявители процедурата не се случва толкова бързо?", недоумява Вълчев. Документите не били подадени лично от Андрей Гюров, а че е бил оказан натиск върху Националния център за информация и документация за експертно признаване на образователно-квалификационната степен.

Все пак Андрей Гюров отговорил, че подал документи преди време, а доказателствата могат да се видят в самия регистрационен труд. Ако този научен труд е автентичен имаме много добър кандидат за БНБ, но и за Европейската централна банка. "На такъв труд би завидял и Нострадамус", изтъкна Вълчев.

Валери Лачовски обясни, че още в първите страници на неговия научен труд от 2005 г. било установено, че се цитират актуални данни от 2008 и 2012 г. и статия от 2007 г. Дали е реален неговият труд или става въпрос за тежка документална измама? Как в 17 ч. научният труд на Андрей Гюров е признат и качен на сайта на регистъра за академично признаване?, пита Лачовски.

Тома Биков очаква всичко да приключи с документна измама съвсем скоро. Ние нямаме бърза работа, изпитваме Андрей Гюров и нека отговори в момента, призова Биков. Той даде за пример, че за председател на КЕВР бил избран председател със съответните качества, а сега същото се правило и за бъдещия управител на БНБ. "Как веднъж не намериха човек, който да отговаря на условията", недоумява Тома Биков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Кой ще получи четворна и двойна надница по празниците?
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Експерт: Таванът на надценка на даден продукт е лошо решение, ням...
КТ "Подкрепа": Бедността у нас вече се превръща в хронично заболя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).