Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Галъп": Българите предпочитат да гласуват с машина
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 09.12.2022Коментари (5)718
©
Илюстративна снимка
Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на България в Шенгенското пространство, макар засега да не личи особен интерес.

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на "Галъп интернешънъл болкан“. Тази вълна е проведена сред 807 пълнолетни българи по метода "лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на "Български възход“, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“ и "Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС пък са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот. Разбира се, данните за тези групи имат най-вече ролята на ориентир, а не на представителна за всяка една от групите картина. Също, вторично влияние оказват и самите позиции, които партиите изградиха в текущия политически дебат.  

Свързано с това, отражение върху нагласите на респондентите видимо имат и различни демографски показатели. Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход. 

46,2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. Една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Присъства и немалък дял – 21,3% – от респондентите, които не могат да преценят.  

От демографските профили очаквано личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

Като цяло личи, че в България отсъства достатъчно ясно мнение по темата. Назад в годините, в изследванията винаги е личало, че въпросът е сравнително далечен за масовия вкус. Преди седем години, например, когато този въпрос отново беше зададен, темата дори е показвала по-голяма важност за масовото съзнание в сравнение със сега. Тепърва ще се разбере влиянието на започващата нова политизация по този проблем. Данните от настоящата вълна на изследване са все пак от времето преди решението от четвъртък. Оказва се, че и по двете теми, възрастта всъщност е от съществено значение, но върху нейното влияние се наслагва и влиянието на посланията на партиите.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено "лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември 2022 г. сред 807 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.



Още по темата: общо новини по темата: 113
15.03.2023 »
27.01.2023 »
24.01.2023 »
30.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Щото въпросът им не е зададен правилно! Реалният въпрос е: "Желаете ли да гласувате с черна кутия, която никой не знае как работи освен 4 човека в държавата и никой не може да докаже освен тях дали няма фалшифициране и никога нито на черната кутия, нито на фирмата, нито на ПРОЦЕСА е правен вътрешен или външен ОДИТ, а камо ли това да се прави преди всеки избор"? Ако зададете правилно въпросът тези 55% ще са -1%? От един съвсем прозрачен процес, който всеки може да ПРОВЕРИ и буквално да преброи всеки един протокол...минахме на абсолютно НЕПРОЗРАЧЕН процес, за който никъде и общо взето НИКОЙ не може да ти даде информация, а това сам да ПРОВЕРИШ потоколи и гласове и САМ да потвърдиш, че са истински е абсолютно невъзможно....и всичко това се замества с една дума - МАШИНА. Машината е добра, хартията е ЛОША! Да даааа...Така реализиран процесът с МАШИНИ се върнахме във времената на КОЙ брои на изборите (имаше една приказка на един човечец Сталин ли му казваха?), а бяхме в прозрачният процес с хартия, КОЙТО всеки един от тукпишещите можеше да стане преброител сам да си ги преброи!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1606) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: