Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гергана Димитрова, "36 маймуни": НФК упражнява административен произвол върху културния сектор
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 11.12.2023Коментари (0)1160
© Фокус
Отхвърляме претенциите на Национален фонд "Култура" към организацията "36 маймуни" като неоснователни. Това е административен произвол, няма да позволя да се съсипе организацията. Ето какво каза Гергана Димитрова от организацията "36 маймуни", която НФК съди за 186 000 лв плюс лихви, заради два проекта, по които фондът има възражения: "Фондът съди организацията. НФК има претенции, които за нас са неоснователни. Казусът ще се реши в съда, разноските за адвокати за нас са огромни, става дума и за огромни суми, за които се води дело", каза още Димитрова.

"В нашата сметка имаме пари за реализация на продукции в сферата на театъра основно и ние продължаваме да го изпълняваме въпреки големите непредвидени разходи по това дело", добави Димитрова.

"В съдебния иск има 3 обвинения – първото е неупоменаване на фонда като продкрепил проекта "37 клечки кибрит". Има извадки от публикации. При нас всички материали имат и съответните атрибути на упоменаване. Не знам кой е правил мониторинга на случаен принцип, но смятам, че той не е бил запознат с проектите. Обвинени сме, че не упоменаваме подкрепа за проект, в чието изпълнение ние нямаме подкрепа от НФК.Той е подкрепен от международни източници и столична програда "Култура". В един от проектите пък НФК няма отношение към продукция – тя е част от програмата, но не е финансирана от НФК. Не сме длъжни в този смисъл да упоменаваме фонда по този проект. Във всички официални събития го упоменяваме, но във Фейсбук и Инстаграм, където ограничението върху знаците е голямо, в 4 упоменавания, където каним публиката да не забрави събитието, не сложихме таг и лого. Делото е на 17 януари, то ще се влачи, ще има обжалвания", даде подробности по казуса Димитрова.

"Никога НФК не е комуникирал с бенефициенти по този начин – с дела. Ако има пропуски, първо получаваме мейл, за да ги отстраним. Ние изпратихме писмо възражение, видяхме в какво ни обвиняват. НФК ни обвиняват, че не сме ги упоменали при финансиране на проект, който те не подкрепят. Има и публикации за проекта, които не са правени от "36 маймуни" и за които ние не сме отговорни. Съдържателното несъответствие, за което НФК претендират, не съществува и ние им обяснихме защо. Адвокат ни препоръча да се обърнем към министъра на културата. Обадих се на НФЦ да попитам защо сме получили писмо за нарушения", заяви още Гергана Димитрова.

"Министерството е единствената защита на "36 маймуни", няма да позволя тя да бъде съсипана от административен произвол. Отношението на НФК към сектора е пренебрежително. Фондът иска да използва силови методи, не да диалогизира", каза още тя. Не съм част от политическата група, която иска оставката на г-н Драгунчев", заяви в заключение Димитрова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: