Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гларусите влязоха в Общинския съвет, настана голяма врява
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 17.05.2022Коментари (1)981
© Varna24.bg
Ограничаването на популацията на гларусите в Бургас бе най-горещата тема на днешната сесия на местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg.

След близо час дебати общинските съветници решиха да бъде създадена временна комисия от 10 члена, която да изготви мониторинг за оценка на проблема с популацията на гларусите в Бургас. Тя ще бъде съставена от 1 представител на Община Бургас, 1 на РИОСВ, 1 на ОД Земеделие и гори, както и на трима общински съветници и 4 външни експерти.

В самото начало единият вносителите на докладната записка Стоян Грозев разясни, че целта  е да се създаде работна група в отворен формат, която да състави план с мерки за ограничаване на популацията на гларусите в Бургас. Той добави, че двама специалисти - Спас Узунов от Българско дружество Биоразнообразие и Петър Янков от БЗДП са изразили мнение че проблем съществува и биха помогнали със своя експертиза.

Колегата му Манол Тодоров от своя страна бе категоричен, че проблемът е сериозен и се задълбочава и че е видно за всеки, че гларусите "разчленяват трупове на котки, гълъби, атакуват хората и им взимат храна". Той предложи да се предприемат първите стъпки за намаляване на популацията на пернатите още сега, за да има видим ефект след години.

За значително увеличение на гларусите в Бургас пред последните 30-40 години призна и зам.-кметът на Бургас Весна Балтина. Увеличението им в града е продиктувано то 2 фактора – намаляването на човешкото безпокойство към тях и увеличаването на леснодостъпната храна, произтичаща от човешката дейност.  "Това са птици, които са много интелигентни и приспособими. Жълтокраката чайка е вид опортюнист, която умее да се адаптира в различни условия и е с много дълъг  живот. Когато обаче им се унищожат гнездата или яйцата те са приспособими и могат да снесат още веднъж в годината. Станали са традиционна част от нашата околна среда и нашето крайбрежие се свързва с тях", отбеляза тя и добави, че Европейската директива за птиците забранява дейности, които застрашават директно гларусите. За да се предприеме дейност за контрол на популацията им съществуват  изключения  в закона, но трябва да има аргументирана обосновка, която да е подкрепена от няколко министерства. "Нямаме такъв опит и експертиза. На наша територия има много НПО, които действат във плажните зони. Общината е готова да подкрепи или да стане техен партньор, за да получим база данни за взимане на представителни решения", посочи Балтина.

"Отнасяме се с разбиране и сериозно към темата. Опасяваме се, че според сега действащото законодателство Общински съвет и Общинска администрация нямат никакво правомощие да вземат решение по този въпрос. Правомощията са в ръцете на министъра по Околна среда и водите. Ще включим  експерти от администрацията в тази работна група", каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов. Той обаче категорично възрази към "обявяване на война на птиците и химическо кастриране".

"Няма гадни животни", обърна се към Христина Секлемова Кирил Начев, която минути по-рано ги нарече "тези гадни животни". И издаде как е успял да се избави от летящата напаст: "Като човек, който живее на покрива, знам за техните войни с гълъбите ги следя. По съвет на свой колега сложих плюшена черна котка, благодарение на която гларусите изчезнаха за 3-4 месеца", разкри тайната си той.

За травма при най-малките бургазлийчета, ако "обявим специална медицинска операция" на гларусите се притесни Веселин Пренеров. "Има проблем. Но ви призовавам да бъдем по-обрани, когато дебатираме "специални медицински операции, битки и войни". Мисля си за хилядите български деца, особено за тези от морето. Десетки години в учебното съдържание, особено на децата в градините и началния курс, думите гларус и гларусче са застъпени. Има песнички, стихотворения, детски градини и ясли, художествени колективи, които носят името на птицата. Сега трябва на малките деца да обясним защо предприемаме такава  операция. И как ще разведрим този хаос в тези невинни детски душици, които ще създадем?  Трябва да им обясним на техния език защо гларусчето не е техния приятел, защо не пеем песни за него и защо не го обичаме. Да не говорим, че гларусът е синоним на хората от морето", емоционален бе Пренеров.

"Кумчо Вълчо също е герой от приказките, което обаче не ни пречи да контролираме популацията му", контрира го колегата му Даниела Божинова.

Красимира Маркович пък се поинтересува, ако се справим с голямата популация на гларусите в Бургас, как ще се забрани "прииждането на птици от другите общини".



Още по темата: общо новини по темата: 2
30.06.2022 »
20.06.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.05.2022 г.
0
 
 
Не харчете пари за това, дайте ги за по-важни неща! Очакваше се да има период на силно изгладняла популация на гларуси! След като подмениха контейнерите със затворени, птиците вече не могат да ровят в тях и да се изхранват. Сега е гнездови период - съвсем скоро гларусите ще станат още по агресивни, защото няма да намират храна да хранят малките си. На есен и през зимата голяма част от младите птици ще измрат, защото ще са недохранени и няма да оцелеят лесно. Догодина ... Популацията от гларуси ще се е смалила от самосебе си.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: