Голям интерес от чужди фирми към АМ "Черно море"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:24 / 02.07.2012
3988
Чужди фирми се интересуват от възможността да вземат на концесия строежа и експлоатирането на магистрала "Черно море", съобщи шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Почти всички запитвания засягат цялото трасе на бъдещата "Черно море" от Дуранкулак почти до Резово или поне до Малко Търново и не се отнасят само за отсечката Варна-Бургас, уточни Лазаров. По думите му интерес през последните седмици е заявен от италианската "Салини", френската "Буик", от румънски и от гръцки фирми.

Според Лазаров интересът на фирмите от съседни страни вероятно е предизвикан от възможностите аутобанът да улесни придвижването на румънските туристи до Южното Черноморие. Специално запитванията от Гърция се дължат и на възможността потокът от коли да се придвижи лесно чак до Кавала. Лазаров предположи, че интересът като цяло се дължи на някакви прогнози за засилване на пътникопотока по Черноморието, които все още не са известни в България.

При концесия компанията ще трябва да изгради за своя сметка магистралата, а после ще възстанови разходите си от събирането на тол такси. Тя трябва да осигури и алтернативен път по цялото трасе, който да се ползва от водачите, които не желаят да плащат такса.

Идеята за магистрала по Черноморието бе изоставена от управляващите преди 2 години, когато стана ясно, че европейските фондове няма да финансират подобно съоръжение, тъй като то не влиза в общоевропейската мрежа пътища. По тази причина "Черно море" не влиза и в плановете за финансиране от ЕС след 2014 г. и по всяка вероятност концесията ще остане единствената възможност, смята шефът на АПИ.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
12.09.2023 Важни новини за строежа на магистрала "Черно море", която ще свърже Варна и Бургас
01.02.2021 НФСБ: АМ "Черно море" трябва да остане приоритет и за следващото управление на страната!
01.02.2021 Подготвя се идеен проект за строителството на АМ "Черно море", няма да минава през населени места и курорти!
31.10.2019 Експерт: Инвестиции в проекти като бул. "Левски", АМ "Хемус" и "Черно море" са ключови за развитието на туризма във Варна
22.03.2019 Няма интерес за публично-частно партньорство за градежа на АМ "Черно море"
30.08.2018 Областният: Пътят Варна-Бургас е сред най-опасните в страната, решението е АМ "Черно море"
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).