Голям наплив на руски туристи към България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:24 / 01.07.2014
545
Очакваме тази седмица консулската ни служба в Москва да издаде 200-хилядната виза за руски турист, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев в предаването "Още от деня" по БНТ 1.

Той допълни, че това се случва 4 дни по-рано спрямо същия период на миналата година, което означава, че се движим с много бързи темпове.

"Има дни, в които само консулството ни в Москва издава по 6000 визи дневно", стана ясно от думите на Ботев. Предстои България да открие нови консулски служби - например в Санкт Петербург.

"Ще отваряме консулство в Екатеринбург, обмисляме да присъстваме активно с консулски служби и в други региони на Руската федерация, където да генерираме сериозен туристически ресурс за България. Интересът на руските туристи към нашата страна е много голям", заяви още ресорният зам.-министър.

Ботев подчерта, че има ръст на туристите в почти всички масови дестинации в България. "Ето защо са нужни преди всичко по-активна реклама на туризма и засилено маркетинг присъствие на туристическите борси и пазари, за да можем да реагираме своевременно, когато се тиражира не особено позитивна информация за страната ни. Често това не е обективно, а резултат от конкуренти на пазара", поясни зам.-министърът.

"Факт е, че към момента имаме голяма диверсификация на българския туристически пазар. На второ място именно сега е моментът да отправяме положителни послания, да присъстваме сериозно в медиите - както в българските, така и в чуждестранните", категоричен бе Ботев.

Той поясни, че с промените в Закона за туризма, който вече мина на първо четене в парламента, ще се уеднакви режимът за всички планински туристически курорти у нас. Няма да се налага инвеститорите да променят предназначението на земеделските земи и горските терени, така че да са урбанизирани под претекст, че се правят писти. Когато една територия стане урбанизирана, няма обратен ред в закона, по който тя може да бъде отново земеделска. От концесионните такси 50% ще отиват в общините, които ще ги използват за благоустрояване и други дейности, което пък ще даде сериозен тласък на планинския туризъм, убеден е Ботев.

Планинското богатство, което имаме, е действително уникално. Но и най-хубавият закон, ако не бъде приложен от съответната администрация, ако няма интерес тази администрация реално да го въведе в действие, ще остане само на книга, заключи ресорният зам.-министър.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Посолството на САЩ в София с важно съобщение
Близо 57 000 ментета задържаха митничарите на двата моста между Б...
Ако получите такъв имейл от Инспекцията по труда, в никакъв случа...
КНСБ: Човек трябва да получава заплата от 1454 лв. нето, а за сем...
Не отваряйте и не отговаряйте на тези имейли, съветва експерт по ...
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).