Голям спор за ваксините по bTV! Мангъров към свой колега: Човек, който се занимава с мишки и плъхове, да не ми говори за лечение на хора

Автор: Георги Кирилов
Коментари (15)
11:21 / 12.09.2021
3111
COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход. В дебат по темата за и против ваксинирането в студиото на предаването "Тази неделя"влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът д-р Борис Таблов, инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров и председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Когато човек стигне до интензивно отделение, то той вече е пътник. Не е вярно, че преболедувалите имат имунитет от 6 месеца до 1 година.

Доц. Мангъров заяви, че имунитетът след преболедуване е по-траен, отколкото се твърди, и даде пример със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 г., където преболедувалите го все още имат изграден имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава защита в период от 6 месеца до 1 година.

"За всяка медицинска манипулация се изисква информирано съгласие. Това означава, че човек е запознат с информацията в листовката. Не се съмнявам в ефикасността на ваксината", каза още той.

Според д-р Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите преболедувал - ваксиниран, а основната дискусия трябва да бъде как да бъде постигнат колективен имунитет.

Мангъров се обърна към Илиев с думите, че няма как човек, който се занимава с мишки и плъхове да му говори за лечение на хора.

Основните притеснения, които изрази доц. Атанас Мангъров са в това, че все още няма данни какви са рисковете в дългосрочен план от поставените ваксини и че в момента се имунизира с препарати, които все още се проучват.Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, според която в момента се получават много сигнали за нежелани реакции след ваксиниране.

Четиримата в студиото обаче се обединиха по въпроса за поставянето на трета доза - Георгиева се позова на становището на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, според което за момента не се препоръчва поставяне на трета игла. Д-р Борис Таблов обясни, че такова е мнението и на Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Аспарух Илиев призова за спазване на противоепидемичните мерки, като обори твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не помага за справянето с вируса.

Миналата година вирусът беше нов и затова не се знаеше дали има ефект от маските, сега обаче вече е доказано, че има смисъл, каза той.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че в момента в Инфекциозната болница в София има заети около 30 легла, като само 1 от болните там е ваксиниран, което според неговите опоненти доказва положителното действие на ваксинирането

Виж коментарите (15)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).