Горан Благоев: Ако ПП и ДБ "клекнат" на Борисов това ще е неговата индулгенция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 27.04.2023
761
В настоящия парламент доста неща са възможни, уви – като това да се избере председател на ротационен принцип, без да е предвидено в Конституцията или да се сложи за шеф на правната комисия един младеж със странен стаж. Така историкът, журналист и зам.-председател на "Републиканци за България" Горан Благоев коментира въпроса възможно ли е да се състави кабинет тип "Димитър Попов".

"Нищо не пречи и сега да има такъв кабинет, но нямаме това, което да го обедини, както обединяваща беше хартиената бюлетина", допълни той пред "Евроком". По думите му, по-скоро бихме били свидетели на правителство, но не по модела "Димитър Попов". "Не виждам как министрите на Костадин Костадинов биха съжителствали с министри на ПП-ДБ", коментира той.

Според историка, под въпрос е и до колко полезен би бил такъв кабинет. "Да не забравяме, че на Димитър Попов, колкото и да му беше тежко и да изпълни определени задачи, това беше кабинет на националното помирение – нещо, за което СДС и дясното, и досега си плащат. Защото тогава, сякаш, беше пресечена възможността да има категорична лустрация в българското общество", коментира Благоев.

Ако сега такъв кабинет се случи, това ще бъде опрощението към хора като Борисов, изрази мнение историкът.

На въпрос има ли сценарий ПП и ДБ да бъдат претопени, Благоев коментира: "Борисов, колкото и да спечели тези избори с определена преднина, продължава да е токсичен коалиционен партньор. Според мен ГЕРБ са тези, които неистово искат тази коалиция, за да могат да се долустросат. ГЕРБ спечели като евроатлантическа сила, а тези дни виждаме какво се случва с Пловдивския панаир и то с участието на общинските съветници на ГЕРБ. Да не говорим за шутовщините на Бойко Борисов пред Путин през 2015-та година“.

"Защо Борисов, като един от най-дълго управлявалите български министър-председатели, не си поеме отговорността и не състави правителство, каквато е политическата логика – това е въпрос, който не се задава", посочи още Благоев.

"Но Борисов си дава сметка, че такова правителство едва ли може да бъде одобрено и това ще е поредният му провал, при който не успява да създаде кабинет. Това ще демотивира част от електората му, както и членове на ГЕРБ. А защо толкова се е вкопчил във втората сила – това за него е опит да си пришие брошка, която да блести и да накара обществото да забрави кой е той и срещу кого тръгнаха протестите“, каза журналистът.

"Президентът също има интерес да има редовно правителство, тъй като обществените негативи все повече вървят към него и служебния кабинет", коментира още Горан Благоев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (936):
21.06.2023 Илияна Иванова е предложението на ГЕРБ за еврокомисар
10.06.2023 Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: Ако ми бяха поискали имунитета, щях да го дам веднага
10.06.2023 Проф. Румяна Коларова: Евентуален политически проект на Радев ще бъде
провал 
08.06.2023 Тошко Йорданов остави тв водеща без думи с въпроса, който й зададе
07.06.2023 Георги Свиленски: Призовавам Борисов да спре да лъже 
07.06.2023 Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).