Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (30)
09:58 / 01.11.2011
4422
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
40 млрд. лв. е загубила страната ни от висшистите, които работят зад граница през последните десет години. Това пресметна вчера академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените към БАН. Според неговите данни държавата е инвестирала средства в обучението на 400 000 наши сънародници, които след получаване на диплома веднага са заминали да работят в чужбина, вместо да развиват родната икономика.

Едва 30% от завършващите магистри и бакалаври успяват да си намерят работа по специалността, съобщи още Дамянов. Той добави още, че 930 000 души пък остават само с основно образование, което е притеснително. Според него българската наука и образование не могат да оцелеят без висшисти.

За сметка на юристите и софтуерните специалисти страната ни страда от недостиг на физици, инженери и математици. Скоро можело да ни се наложи внос на тези кадри от чужбина.

"Инвестицията в науката е с голяма възвращаемост. Ако бъдат отпуснати 10 млн. лв. допълнително на БАН, тя ще възвърне вложеното шесткратно до 60 млн. лв.", категоричен бе Дамянов.

Страната ни търпи най-солидни загуби от студентите медици, отчетоха от своя страна представители на съветите на медицинските вузове. За всеки курсист медик държавната хазна отделя по 7000 лв. на година, а това прави над 44 000 лева в рамките на 6-годишното му обучение. Страната ни няма как да си възвърне тези пари, защото 80% от студентите се захващат да учат немски още от втори курс, за да работят в Германия, щом завършат, каза петокурсникът Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (30)
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).