Гуцанов: БСП извади държавата от конституционна криза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 26.10.2022
491
"Имаше нещо много изненадващо днес, тъй като през последните няколко седмици служебния кабинет коментираше, че ще внесе в Народното събрание за разглеждане Бюджет 2023. Днес с изненада разбрахме от министъра на финансите г-жа Велкова, че няма да има внасяне на такъв. Това доста ни учуди. По закон е пределно ясно, че нов бюджет се внася само от кабинет.“ Това заяви членът на ИБ на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

"Видя се, че имаме доста разминавания точно за какво и как ще бъде поеман този дълг. Неща, които се обясниха в залата, но не стана ясно дали това са разходи за новите самолети. Тъй като има 2 предложения внесени от служебния кабинет, които са свързани с въоръжение – за покупка на нови 8 самолета F-16 Block 70 и второто е за 10 "Грипена“. Дали тези самолети вдигат средствата в бюджета и е необходимо да се тегли нов дълг или има нещо друго? Ние сме категорично против. Имаме становище още за първите 8 самолета F-16, които все още не са дошли в България, а бяха платени на една твърде висока цена от 2.2 млрд. лева. В тази ситуация е много по-важно да бъдат осигурени социалните минимуми на всяко едно българско семейство, както и подкрепа за продължаване развитието на икономиката“, обясни Гуцанов за разминаването в позициите между служебното правителство и БСП по отношение на бюджета и закупуването на нови самолети, съобщиха от пресцентъра на левицата.

По думите му в момента най-важно е да има редовен кабинет и той бе категоричен, че БСП ще продължава да се държи мъдро и държавнически, за да може да се сформира управление. "Участвахме в избора на председател на Народното събрание, защото видяхте, че бяхме на крачка от конституционна криза. БСП успя да извади парламента от абсурдна ситуация. Това, че сме подкрепили предложението най-възрастният народен представител да стане председател на Народното събрание обаче не означава, че ще подкрепим кабинет на ГЕРБ. След 7-8 годишна битка по въпроси, по които имаме принципни разминавания, това няма как да стане. Ако третият мандат е във "Възраждане“ или ДПС също не можем да дадем подкрепа“, допълни той за ключовата роля на социалистите при изваждането на България от конституционната криза и категоричната позиция на партията против управление с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“.

"При втори мандат в ръцете на "Продължаваме промяната“ бихме водили разговори с тях, ако бъдем поканени. Със сигурност БСП ще прояви мъдрост и цялата си дипломатичност, за да излезе държавата достойно от тази ситуация, да са спокойни българските семейства през зимата, а икономиката да се поддържа в нормални параметри, доколкото това е възможно на фона на това, което става в света и в Европа. Когато ние сме предлагали социални придобивки в парламента – тогава още нямаше такава политическа партия "Продължаваме промяната“. Достатъчно дълга е паметта на хората и нека не ги подценяват. Наши са и предложенията и законопроектите, които вкарахме още в първия работен ден на новия парламент. Това са предложенията за безплатните учебници до 12 клас, както и безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст“, заяви Гуцанов по отношение на евентуални преговори с ПП и относно приоритетите на БСП в едно бъдеще правителство.

Народният представител от левицата коментира, че служебното правителство е провело наказателна акция срещу хора от БСП, които са били назначени по време на редовния кабинет. "В същото време се възстановяват кадри на ГЕРБ и ДПС. Освен това имаме сериозни разминавания и за оръжията“, посочи социалистът.

"БСП ще вземе участие в разговорите с главния прокурор за съдебната реформа. Това е тема, която отдавна се поставя от левицата и по която имаме допирни точки с "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. БСП обаче има и сериозни претенции към главния прокурор, включително и за намесата на прокуратурата във вътрешно-партийните ни дела, което е прецедент в 33-годишната демократична история на България“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...
Екатерина Захариева: Нуждаем се от стабилно правителство с минист...
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки "Рол...
Контрабанден зехтин: Над 3000 литра бяха задържани на "Капитан Ан...
Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19, наречен "флирт": Не е лек...
Председателят на Съвета на ректорите: Липсва дългосрочна целеполо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).