Гьоков отговори на протеста: 230 млн. лв. от бюджета са пряко насочени към хората с увреждания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:53 / 22.02.2022
987
Осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се граждани, включително за тези с увреждания, е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика. Сред основните акценти е създаването на условия и възможности за социално подпомагане и предоставяне на целенасочени подкрепящи и насърчаващи мерки за хората с увреждания за приобщаването им в общността, заяви министър Георги Гьоков, който даде брифинг заедно с представители на управляващата коалиция във връзка със средствата за хора с увреждания в бюджета. Той допълни, че в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предложена цялостна балансирана подкрепа към нуждаещите се граждани от уязвимите групи с увеличени социални плащания.

Повод за присъствието на министър Гьоков в Народното събрание е покана на парламентарните групи от управляващото мнозинство и провокирано от протестите на представители от организацията "Системата ни убива" и исканията им за по-високи инвалидни пенсии. Недоволните искаха и оставката на министър Гьоков.

Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000. Увеличението по бюджета на Министерството на труда и социалната политика е с близо 350 милиона, от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания“, обясни Георги Гьоков.

Необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с  ключова промяна в оценката на трудоспособността, каза още социалният министър.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански представи решенията, взети от коалиционните партньори, като заяви, че размерът на социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от цялата пенсия за старост.

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика – Искрен Арабаджиев, добави, че коалиционните партньори, като управляващо мнозинство, искат да покажат, че са близо до хората и се вслушват в техните думи. 

Взето е решение от следващата седмица да започнат серия от срещи и дискусии с представителите на различни организации.

Виж коментарите (0)

Още по темата (232):
23.11.2023 Годишният доход на българина е повече от три пъти по-нисък от този на средния европеец
10.11.2023 Ресторантьорите: НАП изопачи данните
24.05.2023 Невиждано: Българин плати над 7,1 млн. лв. данък върху доходите си
27.04.2023 БНБ внесе в НС отчета си за 2022 година
18.04.2023 Съдиите, прокурорите и следователите с краен срок за подаване на имуществени декларации
27.01.2023 От НАП се похвалиха
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).