Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хора с това хоби печелили средно по 20 000 – 25 000 лева месечно
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 01.08.2022Коментари (1)2876
©
Опитни гъбари от Велико Търново припечелват средно по 20 000 – 25 000 лева месечно. Заради добре платената стока напоследък квалифицирани кадри като инженери и икономисти напускат работните си места във фирми и кантори и се отдават на бродене в горите, пише в. "Борба".

"Кампанията е почти целогодишна. 90% от находищата на трюфели са в гори от клечат габър и липа. Изключителна роля в брането на този вид гъби имат добре обучените кучета. Четириногите търсачи са от различни породи, а обучението им да откриват трюфели продължава 2 – 3 месеца, докато са малки“, обясняват запалени гъбари.

Те разкриват още, че в горите около Велико Търново преобладава предимно черен трюфел, известен още като "летен“. В момента трюфели първо качество се изкупуват по 160 лева за килограм.

"Есенните трюфели се смятат за по-голям деликатес, берат се от септември до декември и изкупната им цена може скочи на над 1000 лева за килограм. Има много разновидности трюфел. Например белият се среща по поречието на реките, както и във върбови и тополови гори, където почвата е т.нар. "кален пясък“.

Цената на тази гъба може да надхвърли и 10 000 лева за килограм. Зимният трюфел, известен като "бурмале“, е черен на цвят и излиза по ръба на горите, по поляни и в липови гори. Цената му варира средно между 100 и 200 лева за килограм. В боровите гори в района се среща и трюфел "борче“. Във Велико Търново действат три изкупвателни пункта, като количествата заминават предимно за Италия и Франция. Гъбите се смилат и се подлагат на шоково замразяване при минус 40 градуса“, казват вещи гъбари.

В горите около Велико Търново преобладава предимно черен трюфел и в момента за първо качество се плаща по 160 лева на килограм.

Напоследък хит в гъбарството е и гъбата рейши, която е лековита и расте върху сухи пънове.

Те обаче се оплакват, че реколтата това лято е по-слаба в сравнение с миналогодишната заради липсата на дъжд.

"Причината за оскъдните находища на гъби в горите е сериозното засушаване и резките температурни амплитуди. Нощите са студени, а през деня жегата стига до 37 – 40 градуса. Тези неблагоприятни фактори не позволяват на трюфелите да узреят напълно. Например миналата година успявах да набера по 10 – 15 килограма на ден, докато в момента едва събирам по 5 – 7 килограма дневно“, казва търновец, който е превърнал гъбарството в занаят.

За да набере въпросното количество трюфели, изминава по 10 – 15 километра пеша на ден. Сред най-големите опасности в тази дейност са набезите от змии, стършели, кърлежи и комари.

"Има много тънкости при брането на трюфели. За да бъдат определени като първо качество, задължително условие е гъбите да са здрави и в тях да няма червеи“, допълват специалистите.

Те разкриват, че има и некоректни берачи. Печалбари прилагат различни хитрости, за да продадат по-скъпо набраната продукция. Хитреците прибирали набраните гъби в перфорирани пластмасови кутии и ги държали в хладилници при температура от 2 – 3 градуса, като изчаквали изкупните цени да скочат до около 500 лева килограма и тогава ги продавали. Други пък набивали тел в гъбите, за да тежат повече.

"Заради тези номера чужденците все по-рядко купуват трюфели от България. Така губим добри пазари“, възмущават се берачи.

В региона има ентусиасти, които се опитват да създадат плантации за култивирани трюфели. Това обаче се оказва трудна дейност, защото теренът трябва да е подходящ, зависи каква е киселинността на почвата, а и трябва да има насаждения от лешници.

Гъбарите, които припечелват от природното богатство, се надяват, че ако в близките дни завали и земята се накваси с достатъчно влага, ще се роди добра реколта.

Напоследък хит в гъбарството е и гъбата рейши. В продължение на дълги години тази гъба е била основа в източната медицина, но освен в Япония и Китай тя се среща и у нас и вече е добре позната на родните берачи. Расте върху сухи пънове и се среща най-вече в сечища. Лека е като перо и затова се продава средно по около 1 лев на грам. Изкусни гъбари успяват да наберат по над килограм на ден.

Гъбата рейши е търсена заради лечебните ѝ свойства. Помага в борбата с рака. Изследванията, фокусирани върху гъбите рейши, са установили, че тритерпеноидите, открити в тях, имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват туморния растеж.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има едни опитни гъбари, берат вълчи зъб. Те колко печелят?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: