Христина Христова: Заплатата от 940 лева не е решение на МФ и не е по европейска директива

Автор: Росица Лаханова
Коментари (0)
19:33 / 20.03.2023
1043
"Предложението за 940 лева минимална работна заплата не е на Министерството на финансите, а на последното, 48-о Народно събрание, което в предпоследния си работен ден  реши от 1-ви януари 2024 година минималната работна заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата, като се оправда с европейска директива, но тя не е точно такава", каза в Аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика в отговор на въпроса възможна ли е минимална заплата от 940 лева и има ли ресурси за нейното изплащане. 

"Финансовият министър обяви тези размери (б.р.: 940 лева) за минимална работна заплата, но не защото така е преценило Финансовото министерство да предложи на Министерския съвет, а защото в предпоследния ден от живота на 48-то Народно събрание, предишното, това, което се разпусна, депутатите решиха и сложиха в текст в Кодекса на труда, мисля, че в чл.244, че от 1 януари 2024 година минималната работна заплата ще бъде равна на 50% от средната работна заплата. Като по този начин казаха, че въвеждат в българското право една директива на Европейския съюз  за минималните работни заплати в Съюза, което не е точно така, защото духът и философията на тази директива е, че минималната работна заплата трябва да се договоря в социалния диалог, в колективните трудови договори, и дадена е една такава величина като половината от средната работна заплата", каза Христова.

"Разбира се, тази директива, нищо, че е европейска, трябва да кажем, че има противоречие, защото минималната работна заплата е основна работна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на България, тя е брутна работна заплата. И основната ще се равнява на половината от брутната – това е едно противоречие, което не е добре, трябва да се изчисти. И аз се надявам, че следващото Народно  събрание ще изчисти този въпрос", допълни тя.

Според нея, духът на директивата е по-скоро за тристранно договаряне и за колективни трудови договори.

"Иначе от гледна точка на плащанията, както и при затягане на финансовата дисциплина ще се реализират например социалните плащания, ето това даже в такъв размер, какъвто вече е законов текст в Кодекса на труда, ще се гарантира този размер, ако не промени нещо Народното събрание. Гарантират се също пенсиите с увеличението от 1 юли, което си е стандартното по Кодекса за социално осигуряване, т.нар. швейцарско правило, и там се гарантират около 12-12 и нещо", допълни още бившият министър на труда и социалната политика.

"Знаете как се увеличава от 1 юли всяка година пенсията, като се покрива половината от ръста на средната работна заплата, половината от средния осигурителен доход по-точно и половината от инфлацията. Нямаме окончателните данни за 2022 година, но се получават 12%, 12% и нещо, може би към края на месеца-началото на април ще има окончателни данни. Доколкото знаем и стандартите, доколкото беше казано в допусканията, че стандартите социални плащания също са гарантирани. Това са социалните помощи месечните, това са помощите за отопление, това са помощите за хората с увреждания, но тези, които са вече съществуващи. Не се говори за някакви индексации на тези помощи, за някакви повишения", каза още Христова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).