Христо Иванов: Коалицията е неизбежна, но няма да е безпроблемна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:17 / 08.12.2021
921
Ако искаме да решим фундаменталния въпрос тази страна да има редовно правителство, тази конфигурация е неизбежна. Но трябва да сме готови, че тя ще бъде трудна за действие. Това заяви съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов в предаването “Лице в лице" по bTV.

Христо Иванов уточни, че въпреки сложността си, конфигурацията има възможност да създаде управление за България, което да се базира на мнозинство, без да разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Той е категоричен, че “Демократична България" ще даде подкрепата си за един от основните приоритети на формацията - рестарт на съдебната власт.

“Шансът да направим рестарт на правосъдието е изключително важна причина “Демократична България да даде своите гласове на мнозинството. Ако управлението не разчита на гласовете на ГЕРБ и на ДПС, това ще ги постави в политическа изолация, защото те са носителите на най-високата концентрация на корупцията. Корупция има навсякъде в българското общество и политика, но те са носители на модела", каза Иванов.

“Политическата криза в България не е криза на 3 избора или на конфликта между Радев и Борисов. Тя е криза на въпрос как и при какви условия се упражнява властта в България", допълни още той.

Съпредседателят на обединението определи искането на “Продължаваме промяната" КП КОНПИ да продължи да съществува, докато прокуратурата не се стабилизира като лош подход. Той изтъкна, че КП КОНПИ е едно добро място, откъдето да започне рестартът.

“Този подход може да бъде необходим в едно кризисно състояние просто защото имаме един човек, на който цялото общество му казва "Ходи си,  Гешев". И той продължава да стои и да нахалства. Това ще продължава поне докато не сменим състава на Висшия съдебен съвет, така че да има нови хора, които да му потърсят отговорност", каза Иванов.

Христо Иванов допълни, че нагласата на “Демократична България" да участва в управлението е с експертни фигури. А той самият, като партиен лидер в оставка, да остане да работи в парламента. “И аз, и ген. Атанасов решихме да стоим малко по-назад, да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация. Мисля, че това е добра формула. Ние не можем да се откажем да носим отговорност, защото сме в парламента и там я носим. Това да разбереш, че в някакъв момент може би е добре да направиш крачка встрани, не казвам назад, също е част от носенето на отговорност", каза още Иванов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).