Христо Мутафчиев възмутен от парите за изкуство в проектобюджета

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
13:17 / 29.04.2023
699
“В отговор на въпроса на госпожа Нинова как да се справим с изкуствения интелект. На времето в средновековието гладните селяни са взимали пръчки и са пребивали господаря, опожарявали са замъкът и са му разграбвали имуществото. Аз предлагам да пребием създателите на изкуствения интелект, както и самия изкуствен интелект . Има писатели, които са предрекли това, войната на световете и хората, които се бият срещу машините." Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който взе участие в дискусията "Съвременни предизвикателства пред хората на труда", организирана от БСП по случай 1 май, съобщиха от партията.

Той обясни какви са проблемите пред българските артисти. "Когато 2005 г. станах председател на Съюза на артистите, тогава в трудовия класификатор беше записано, че труда на миньора и актьора са едно и също нещо. И двете професии се практикуват в закрити и запрашени пространства под изкуствено осветление, под открити тежести. Единствената разлика е, че ние работим без каска на сцената, хората се амортизират, а заплатите ни са може би 3 или 4 пъти по ниски от заплатите на миньорите", обясни Мутафчиев.

"Не че трябва да се намалят заплатите на миньорите не, техните трябва да се вдигат. Но заплащането на хората в сектор "Сценични изкуства" трябва да бъде адекватно за времето, в което живеем . Не разбирам как е възможно в заложения нов бюджет да заложат с 36 млн. по-малко за изкуство, при положение, че ние навсякъде говорим, че трябва да се увеличава заплащането на хората в сценични изкуства", заяви той

"Един музикант, за да стигне до професията цигулар, той от 5 до 18 годишен трябва да свири по цял ден. Той няма детство. Тези хора са с абсолютно обезценен труд", обясни Мутафчиев.

Той постави и въпроса,че браншовите споразумения не функционират, въпреки, че министърът на културата трябва да е гарант. "Какъв закон е необходимо да се направи, за да може, когато подпишем браншово споразумение между работодатели и синдикати, директори и феодали да го спазват", попита в заключение Христо Мутафчиев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).