Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хванаха крадеца на картини от хотели
Автор: Екип Varna24.bg 08:27 / 09.11.2017Коментари (0)1827
©
Крадецът на 10 картини от хотели в страната бе заловен след сигнал на "24 часа". Това е Огнян Калапиш, а в ареста заедно с него попаднала и приятелката му Лили Руменова, която му помагала при един от случаите. Калапиш започнал с кражбите на картини през март в хотел в Студентски град в София. Оттам задигнал платно за 10 хил. лева на Димитър Буюклийски. Тя е и най-скъпата открадната картина от началото на годината. До юли мъжът отмъкнал няколко платна от 5 хотела в 3 града. 

При всички удари действал по един и същ начин. Отивал в хотела и казвал, че търси да наеме стая за конференция. Така успявал да огледа фоайетата и по-големите помещения, които са украсени с произведения на изкуството. Възползвал се от гостоприемството на рецепционистите, които го пускали сам и задигал картините. Платната криел в голяма чанта, която не будела подозрение, защото Калапиш казвал, че е архитект и в нея носи чертежи. Първият удар на крадеца в провинцията бил в хотел във Велинград през март.

Оттам отмъкнал една картина. Най-ценната му плячка обаче била от първата му кражба в София. От хотел в столицата задигнал женско тяло, нарисувано от Буюклийски. То е с подчертано кръгли форми, в топли цветове, най-вече нюанси на червеното. Още 2 картини - пейзажи, задигнал и от друг хотел в столицата. От хотела отказаха коментар, потърсени от "24 часа". Подобен обир има и в Плевен. Оттам взел две платна от търговски център, към който има и хотелска част. Сред откраднатите картини отново има произведение на Димитър Буюклийски. Бандитът има и втора кражба във Велинград, отново на едно платно. Именно в курортния град е заснет най-добре и благодарение на този кадър читател на "24 часа" го разпозна. Той се обади в редакцията, а наш репортер се свърза с полицията и предостави данните на Калапиш и Рангелова.

Обикновено Огнян си слагал очила и мека шапка. В спа центъра обаче не ги носел, отишъл и с Лили Там сменил тактиката и казал, че иска да ползва спа центъра. Той обаче не се регистрирал в хотела и така успял да запази самоличността си скрита. След като били заловени, Калапиш направил пълни самопризнания, Лили също. Огнян обаче не казва къде са картините. Знае се само, че негов съсед в блока му в кв. "Лозенец" е скъсал едно от платната, докато се возели в асансьора. 

Причината - Калапиш го ударил с рамката, държал се грубо и невъзпитано с мъжа. Огнян и Лили са пуснати на свобода срещу гаранция. Любопитното е, че Огнян е брат на Данко Калапиш. Той бе директор на 52-о основно училище "Цанко Церковски". В едно от междучасията момченце ритна в корема 11-годишната Габриела Искренова, която по-късно почина. В началото се смяташе, че момиченцето е починало от удара. Петорна експертиза обаче доказа, че детето е имало тумор в левия бъбрек, който е причинил смъртта. В деня на ритника детето получило излив на течност от тумора в коремната кухина, което причинило смъртта му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: