Икономист: 99% от българите се интересуват от работни заплати и пенсии, а не от цифрите заложени в бюджета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:00 / 15.02.2022
795
99% от българите се интересуват от работни заплати и пенсии, а не от цифрите заложени в бюджета. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС и ВУЗФ за "Фокус“.

"Не ги интересуват общи констатации, прилагателни, съществителни и т.н. – гледат портфейла си. Що се отнася до този бюджет, няма значение кой го е правил, тъй като след 2007 г. голямата финансова криза, която разтърси света, ние сме даже в още по-тежка криза, и то не само България – както се забелязва, буквално целият свят в момента е обхванат от тази криза. Независимо че правителството още се разхожда с розови очила, очевидно е, че то няма късмет точно да попадне в това управление, в тази криза, в този момент. И ако позволите, първото, което всеки вижда, и през медиите, и през собствените си очи, това е една турбулентна външна среда за България. Първо, утре чакаме да започне войната Русия-Украйна, ако се доверим на Джо Байдън, разбира се. Второ, цените на петрола и газта са динамични. Ако стане война по някакъв начин, те ще ударят тавана. Металите – наблюдавайте не само енергоносителите, но металите поскъпват. Например тон алуминий скочи от около 1500 на почти 3500 долара. Всичко с металите расте нагоре като цени“, посочи икономистът.

Правителството трябва да помисли за промяна в данъчната политика.

"Погледнете и земетръсната вътрешна среда, защото коалицията е орел, рак и щука и БСП, и всеки дърпа в определена посока. БСП, естествено, както се очакваше, дърпа към бизнеса. Неслучайно и вчера БСП направи такава среща и твърди, че ще настоява за увеличение на помощите за бизнеса. Въобще, сложна вътрешна ситуация. И ако си отворим по-широко очите – забележете, че свалените ГЕРБ, СДС и ДПС, които са сложени в ъгъла, от там постоянно са, да го наречем, ерозиращо-конструктивни. Освен това президент-правителство – отношенията са като обтегната пружина. А гражданите на страната са с високи очаквания за благоденствие и за блаженство, за щастие едва ли не. Това, което правителството очевидно наблюдава, и което сигурно е констатирало, е, че в момента вътрешното противоречие не е толкова между правителството и ГЕРБ или ДПС, колкото между богати и бедни. Това неравенство, което е в момента, това е основният проблем на България“.

Очевидно е, че е необходима смяна на философията, отбеляза професорът.

"Дано момчетата и момичетата, които са млади и които ще трупат опит, наистина да помислят най-вече за дребния и среден бизнес“, допълни Дуранкев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (232):
23.11.2023 Годишният доход на българина е повече от три пъти по-нисък от този на средния европеец
10.11.2023 Ресторантьорите: НАП изопачи данните
24.05.2023 Невиждано: Българин плати над 7,1 млн. лв. данък върху доходите си
27.04.2023 БНБ внесе в НС отчета си за 2022 година
18.04.2023 Съдиите, прокурорите и следователите с краен срок за подаване на имуществени декларации
27.01.2023 От НАП се похвалиха
Още новини от Национални новини:
Колко са допълнителните "финансови инжекции" към заплатата на еди...
Шефът на Булатом: Изграждането на новите мощности на АЕЦ "Козлоду...
Резултатите от матурата по български език са рекордно високи: Сре...
Заради зачестилите инциденти с влакове: Гвоздейков назначи спешна...
Симеон Дянков с ключова новина за влизането на България в еврозон...
Младежи искат заплата от поне 4300 лева нето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).