Икономист съобщи за схема на гръцки "бизнесмени" у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:02 / 21.08.2016
876
От началото на годината близо 4 хиляди бизнесмени от Гърция са отворили свои фирми у нас. Тези фирми обаче нито разкриват работни места, нито спомагат по някакъв начин за икономиката на страната ни. Това обяви в интервю за ТВ "Европа" икономистът Евангелос Карафотакис. Той съобщи за схема на т. нар. бизнесмени, при която България се ползва единствено като транзитна зона.

Причината поради, която идват у нас е, че данък печалба тук е 10%, докато в Гърция той стигна около 40-45 на сто. Те използват и това, че у нас държавата връща 20% ДДС при фирмена покупка. Така например внасят стоката си от Италия и я изнасят за Гърция. При нас те плащат 10-процентния данък само от печалбата, а държавата им връща 20% ДДС за стоките, които са купили. В същото време те не разкриват работни места и това ги направи абсолютно безполезни и за нашата и за гръцката икономика Карафотакис съобщи, и че пазарът на имоти в Гърция е изключително богат откъм предлагане, но много беден откъм търсене. Причина за това са умопомрачителните данъци.

Според Карафотакис в момента Гръцката икономика започва да се развива по-добре отколкото през миналата година. Наблюдава се и 30% ръст в туризма, основно заради събитията в Турция. Въпреки това има лек спад в производството, отбелязва още икономиста.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).