Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономисти от БАН: Не сме изправени пред опасността от голям бюджетен дефицит
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 21.05.2012Коментари (0)1519
© Varna24.bg
България е една от малкото страни в ЕС, където целият ефект на кризата се пренесе върху заетостта, без да се накърни производителността на труда

България няма добра структура на износа, ако искаме да градим растеж. Не сме в в рецесия, но кризата се усеща от всички - липсват двигатели на вътрешното потребление, лошите кредити, регионалните различия и безработицата продължават да растат. Това е оценката на учените от Института за икономически изследвания при БАН в доклада за икономиката у нас през последните 3 години и перспективите за развитие в средносрочен план.

Растежът все още е под потенциала, а икономическото ни развитие напред е тясно свързано с усвояването на еврофондовете, казаха те при представянето на научно-изследователския си труд. Докладът проследява основните тенденции и динамика на макроикономическите параметри, влиянието на провежданите политики върху развитието на регионите и на бизнес средата, както и очакванията за икономически растеж до 2014 г. Специален фокус в него е поставен върху конкурентоспособността на българските предприятия, стана ясно днес.

Страната ни изостава в класациите по конкурентоспособност и условия за правене на бизнес, посочиха икономистите на БАН. Според тях най-проблемните области в конкурентоспобността са иновациите, инфраструктурата, институциите, технологичната готовност и размерът на пазара. Влошаването на условията за правене на бизнес пък засяга издаването на строителни разрешения, международната търговия, изпълнението на договори и решаването на производствата по несъстоятелност.

По данни на Световния икономически форум за 2011 г. България се класира на 74-то място от 142 страни по конкурентоспособност, а спрямо условията за правене на бизнес за 2012 г. - на 59-о място от общо 183 изследвани държави.

Бизнесът у нас изпитва силни ограничения в достъпа до финансови ресурси, проблем за развитието му са нелоялните практики на сивия сектор, политическата нестабилност, размерът на данъчните ставки, недобре обучената работна сила и корупцията, сочи анализът на Института.

В резултат на кризата и несигурната икономическа среда рентабилността на българските предприятия спада с 54-85%, бързо нараства общата им и междуфирмена задлъжнялост. Преобладаващ дял от около 90% от дружествата с ликвидни проблеми са микропредприятия с персонал до 9 човека. Освен, че има нарастване на относителните дялове на търговските задължения спрямо оборота, веригите от просрочени междуфирмени задължения се превръщат в сериозна заплаха за масови фалити, загуба на работни места, натиск върху социално-осигурителната система, ерозиране на приходите в бюджета и генериране на нестабилност във финансовата система, посочиха икономистите на БАН.

България не е изправена пред опасността от голям бюджетен дефицит, смятат те, но задържането на плащанията към бизнеса, съкращаването на инвестициите и отлагането на реформи в ключови сфери влошават като цяло бизнеса средата у нас. Регистрираният спад през 2009 г. е 5.5%, възстановяването през 2010 г. - твърде слабо с едва 0.4% растеж.

Растежът за 2011 г. е по-силно изразен - 1.7%, следствие на подобрената външна среда и бързото нарастване на износа. Вътрешното търсене обаче остава потиснато, особено в сферата на инвестициите, което обуславя и слабото представяне на вноса. От страна на предлагането, промишлеността показва добри резултати.

Очакванията на авторския колектив от 12 изследователи от различни секции на Института са за забавяне темпа на растеж през 2012 г. до 1.3%. Догодина не е изключено да има ускоряване на нарастването на БВП до 2.7%, а през 2014 г. - до 4.2 на сто, казаха те при представяне на годишния доклад. И подчертаха, че основни фактори за това ще са инвестициите и по-умереният растеж на потреблението, както и степента на усвояване на средствата от европейските фондове и програми.

В средносрочен план бюджетното салдо ще остане дефицитно, сочи прогнозата на икономистите на БАН. Тенденцията започна от 2008 г., когато излишъкът спадна до все още значителните 2.9% от БВП, през 2010 г. премина в сериозен дефицит от 4%, а за 2011 г. е ограничен до 2.1%. При оптимистичен сценарий, очакванията са той да остане на подобно ниво и през следващите няколко години, казаха те.

България е сред страните-членки, където целият ефект на кризата се пренесе върху заетостта, без да се накърни производителността на труда, е един от ключовите изводи в доклада. От втората половина на 2010 и цялата 2011 г. ръстът на производителността на труда надхвърля този на реалната работна заплата. За три години нивото на безработицата обаче скочи двойно - от 5.6 на 11.3%, което е едно от най-големите нараствания в ЕС, става ясно от направения анализ.

Според икономистите динамиката на заетостта през 2012 и 2013 г. ще зависи от скоростта на възстановяване на българската икономика и от типа растеж. Прогнозата за тази година са работодателите да останат предпазливи при възстановяването на работните места и равнището на безработица да продължи да нараства. Тя ще започне да намалява едва през 2013 г., когато се очаква увеличаване на заетостта, заради ускорения растеж и повишеното ниво на икономическа активност, казаха от Института за икономически изследвания при БАН.




Още по темата: общо новини по темата: 34
03.12.2012 »
21.11.2012 »
24.07.2012 »
02.04.2012 »
23.03.2012 »
21.03.2012 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: