Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илия Лазаров, СДС: И най-лошият кабинет е по-добър от липсата на управление
Автор: Екип Varna24.bg 18:50 / 15.11.2023Коментари (0)767
© СДС
И най-лошият кабинет е по-добър от липсата на управление. Защото на служебното правителство не му е задачата да има дългосрочно управление, а то и да иска, не може да прави дългосрочни планове, защото неговият период е ограничен – дали са 36 места, 8 месеца – това е мандатът. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" главният секретар на Съюза на демократичните сили Илия Лазаров. "Обикновено президентът назначава действащото правителство с някоя друга рокада на някой непопулярен да изпълнява функциите на служебен кабинет от разпускането на парламента, но изборите са в рамките на един месец, а ние имаме два месеца. Това са корекции, които биха могли да бъдат сложени в Конституцията, така че да върви по-бързо политическият живот", добави Лазаров.

"Няма страшно в това, че правим избори, въпросът е този механизъм. И когато имаме второ ниво на местно самоуправление, и данъците се събират и се разпределят в регионите, и не се разпределят от финансовия министър и от правителство, ще има много по-справедливо управление. Когато тези региони са самоуправляват, централната власт ще има ограничени функции по отношение на това нещо и няма да има такова значение всичкото, което се случва, и политическите кризи. А и самите политици вече за да се налагат в съответните места, един път като мажоритарни за Горна камера, а другия път пропорционално, ще се стараят да дават по-голямо качество на продукцията. И когато гласуват едни закони, в момента какво се прави – на първо четене се внася един закон, между първо и второ четене законът става точно обратния и излиза едно недоносче.

"Трябва да имаме стабилност на нормативната база. Не може данъчните закони да се сменят 7-8 пъти годишно, не може държавният бюджет в последните години по два-три пъти се актуализира и коригира, и то хайде, когато има някаква криза, КОВИД така, добре, ама когато няма криза, пак се актуализира, защото не са преценили. Най-вероятно и този бюджет сегашния, ще го  актуализират поне един път, а може и два пъти следващата година. Така че трябва да има стабилност, и това трябва да бъде именно конституционна", смята още Лазаров. 

Според него, обществените отношения в България в момента не са това, което бяха 90-те години. Вече имаме млади хора, имаме дигитален свят, имаме съвсем други разбирания.

"Аз самият се чувствам до голяма степен архаичен, а бях на 26 години когато се приемаше тази Конституция, нали, 1991 година. Светът е променен. Тези обществени отношения в България, вече имаме преобладаваща частна собственост, излязохме от комунизма. Основната смяна беше именно тази смяната на системата, беше смяната на собствеността. И като зададат въпроса дали Преходът е свършил или не – да, свършил е Преходът, защото вече частната собственост е преобладаваща, а другото е глупостта на политическата класа, която е отделна тема", каза Илия Лазаров.

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: