Инфлацията е стопила една пета от спестяванията ни, без дори да сме ги харчили

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:28 / 20.11.2022
891
Променили ли са се спестяванията ни в инфлацията? Една пета от тях се стопили, без дори да сме ги харчили. Това показват данните на икономистите.

Ето как изглежда официалната статистика през очите на едно семейство от Северозапада. То я бори с труд, докато копае в градината си.

Миналата година реколтата на семейство Пеловски е ударена от градушка, а тази ги удря инфлацията. И въпреки че общият им доход е нараснал с над сто лева, като цяло остава под хиляда.

Режийните за вода, ток, отопление и храната са най-големият им разход, част от който компенсират с произведеното в градината.

“Даже в оранжерията още имаме домати. Реално млечните продукти, а и други са почти сто процента увеличени и вместо примерно да купим 300 грама, купуваме наполовината“, каза пред бТВ Маргарита Пеловска.

Според икономистите Семейство Пеловски не са изключение. В много домакинства целият доход отива за базови нужди. А статистиката отчита и намалено потребление на някои храни.

"Ако видим разходите за храна, ще установим, че потребителите са чувствителни към цените – на годишна база наблюдаваме свиване на разходите за зърнени храни, хляб, които са с много висок ръст на цените, масла и олио, също. При месото и зеленчуците има доста по-сериозно задържане. Те не поскъпват толкова много“, коментира икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Тази Коледа за семейство Пеловски ще е доста по-пестелива и откъм подаръци за децата. На себе си пожелават здраве, за да им се радват още дълго.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство
Парламентът уважи президентското вето върху по-бързите екооценкит...
Мирослав Попов: Не трябва да се подценяват могъщите, идеологическ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).