Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвалиди: Транспортът е най-социалната програма за хората с увреждания във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 14.03.2017Коментари (0)1275
© Varna24.bg
Най-социалната програма на общината е транспортът за инвалиди. Това заяви в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Радко Радев, председател на Дружеството на инвалидите - Варна, и съпредседател на новосформирания Обществен съвет за социална интеграция и рехабилитация на хората с увреждания(ОССИРХУ). Ако човек като мен има проблем да излезе от вкъщи, да се качи на автобус, да отиде до училище, болница или някое учреждение, това означава, че той е изолиран от обществото, бе категоричен той.

Според него най-важното сега е да се подобри транспортът за хората с тежки физически увреждания . Това изисква повече автобуси с платформи и повече специализирани бусове за инвалиди. Засега те са 6, като 2 от тях са остарели и постоянно са на ремонт. Добре би било също ползването на специализираните бусове да се регламентира с наредба.

Във Варна се правят опити за осигуряване на достъпна градска среда за инвалидите, но има какво още да се желае в това отношение, каза още д-р Радев. Той изрази удовлетворение от новите градски автобуси с платформи, които улесняват много инвалидите. Хубаво е, че вече ни питат и за рампите за хора с увреждания, нашите съвети са важни за осигуряване на необходимия достъп. Човек би следвало да се съобразява, всеки може да стане инвалид за секунди. Не вярвам обаче, че рампите ще действат дълго време, защото ще бъдат потрошени, прогнозира с горчивина д-р Радев.

Той открои и други два проблема. Младите хора с инвалидност трябва да се образоват на всяка цена, иначе се превръщат в паразити, живеещи на гърба на държавата. Има много умни младежи, които умеят да печелят пари. Въпросът е да им се даде и шанс. Лошото е, че повечето от работодателите като видят човек с увреждане, му отказват деликатно работното място, разкри председателят на градското дружество на инвалидите.

Д-р Радев коментира и работата на новосформирания ОССИРХУ, на който е съпредседател заедно със зам.-кмета Коста Базитов. Започнахме от нулата, на първата сбирка се разбрахме да се съберем отново на 18 май и всеки от участниците в съвета да представи членската си маса. Във връзка с това се изготвя правилник, включително и за реда за прием на нови организации. Виждането е например, когато няколко НПО повдигнат общ проблем за хората с увреждания, той да се гледа с предимство. И обратното. Индивидуалните въпроси да остават на по-заден план. Напоследък с община Варна работим добре, каза още д-р Радев.

Ще припомним, че преди десетина дни се проведе първата сбирка на ОССИРХУ. Съветът е консултативен орган, който ще оказва съдействие за реализиране на политиките на хора с увреждания и обществени проекти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: