Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инж. Дорина Добрева: Инсултът е предотвратим, лечим и победим 
Автор: Веселка Иванова 12:02 / 29.10.2023Коментари (0)484
©
Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“. Инициативата е по повод 29 октомври, Световния ден за борба с инсулта. Целта на кампанията е да се повишат познанията на обществото за симптомите на инсулта и правилното поведение при тяхното установяване.  

Това, което знаем за инсулта е, че той е предотвратим, лечим и победим. Таза завършва всяка наша кампания. Това, което обаче българското общество все още не знае, за жалост, са добра разпознаваемост на симптомите и сериозен фокус към рисковите фактори, които могат да доведат до превенция на това заболяване. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ председателят на Асоциацията за инсулт и афазия инж. Дорина Добрева.  

Тя изброи симптомите на инсулта: "Забелязва се леко провисване на лява или дясна половина на лицето, тоест едно специфично изкривяване на усмивката. Трябва да помолите човека да се усмихне. Ако не може да направи това или устата му е изкривена в едната посока – това е единият симптом. Другият е изтръпване или отпадналост на една от двете ръце и невъзможност да ги задържи успоредно за по-продължително време. Третият симптом е заваляне на речта, на говора, или невъзможност пострадалият да ви отговори на съвсем семпъл въпрос, например: "Какъв ден е днес?“ или "Как се казваш?“, или да повтори простичко изречение по ваша молба. При наличие на един от тези симптоми е необходимо околните или близките да позвънят незабавно на тел. 112 и да уведомят Бърза помощ, че се касае за инсулт“.    

По думите й бързата и навременна реакция може да предотврати инсулта. 

"Неслучайно мотото на нашата кампания е: "Всяка минута е ценна!“, защото при забелязване на симптоми на инсулт и бързо отвеждане на пациента в близка неврологична клиника, в която се провежда адекватно и модерно лечение, би могло да се предотврати сериозна инвалидизация и да се спаси човешки живот“, обясни инж. Добрева.  

По думите й начинът, по който може да се предпази всеки един човек, е добро познаване на рисковите фактори.  

"Основен рисков фактор продължава да бъде високото кръвно налягане – по-скоро нелекувано и неправилно проследено кръвно налягане, тоест непознаване на релацията между инсулт и високо кръвно налягане. Освен това – аритмията при хората също може да бъде сериозен рисков фактор. Заседналият начин на живот, тютюнопушене и прекомерната употреба на алкохол са фактори, които имат изключително сериозно отношение като рискове за мозъчно-съдов инцидент. Те могат да бъдат лесно променени с малко желание и достатъчно познание“, поясни председателят на Асоциацията за инсулт и афазия.  

"България се намира на челно място с 45 000 българи, които всяка година се сблъскват с инсулта. Голяма част от тях преживяват, но излизайки от болница те са инвалидизирани. Обществото ни е длъжник по отношение на превенцията, за да спрем тази цифра да расте“, категорична бе тя.  

От ефира на "Фокус“ инж. Дорина Добрева призова всички хора: "Да се запознаят със симптомите, за да знаят как да помогнат. Всеки четвърти е застрашен през живота си от инсулт. Колкото повече разпространяваме тази информация и сме полезни на себе си и на близките си, толкова по-малко българи ще страдат от инсулт и обществото ни ще бъде по-здраво и пълноценно. Надявам се нашата кампания да бъде така успешна, както и в предходните години – да имаме повече сподвижници и съмишленици, и ефектът да бъде измерим. А този ефект може да бъде само един – по-малко българи, които страдат от инсулт, повече щастливи семейства, повече хора, които са се завърнали след инсулт отново на работа и са пълноценни“. 

Всеки може да се свърже с Асоциацията за инсулт и афазия на националния номер 0700 11 404 и на уеб сайта: https://stroke.bg/








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лоша инфраструктура във Варна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: