Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йотова беше удостоена от Съюза на народните читалища със званието "Следовник на народните будители"
Автор: Екип Varna24.bg 16:29 / 31.10.2022Коментари (0)1028
©
За активната позиция в защита на българската култура и за безусловната помощ за народните читалища Съюзът на народните читалища удостои вицепрезидента Илияна Йотова с почетното звание "Следовник на народните будители“. Сред носителите на званието са българският патриарх Неофит, акад. Светлин Русев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов и много други, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Читалището е онази светлина, която ни е нужна, когато губим пътя пред себе си. Светлината, която ни връща към ценностите, които съхраниха българския народ и създадоха българската държава“, посочи в благодарственото си слово вицепрезидентът. По думите й духовността, културата и образованието са трите стълба на развитието и "който не осъзнава това, няма място нито в политиката, нито в управлението на държавата“.

"Читалището е център на обществения живот в града и в селото, децата израстват там, развиват талантите си, придобиват знания и умения, създават приятелства. Читалищата са мостът към традициите и към бъдещето“, заяви Йотова. Тя изтъкна, че читалището има своите съюзници, но и своите отрицатели. "През седемте месеца на редовния кабинет в Министерство на културата имаше хора, за които читалищата не бяха важни и бяха готови с лека ръка да ги закриват. Благодарение на общите ни усилия, на неравната битка, водена от Съюза на народните читалища и неговия председател Николай Дойнов, успяхме да съхраним читалищата“, подчерта вицепрезидентът.

"Затиснати от непрестанни кризи, сякаш не виждаме една друга криза, която ще има тежки последствия – кризата в обществените отношения, във връзките помежду ни, които ни правят един народ. Всички вие, съвременните будители, ни връщате към тези ценности“, обърна се Илияна Йотова към читалищните дейци. Тя заяви, че ще продължи да работи с тях, за да се върне достойното им място в обществото, трудът им също да бъде оценяван по достойнство.

На церемонията на "Дондуков“ 2 присъства и държавният глава Румен Радев, който изтъкна огромния принос на вицепрезидента към развитието на читалищното дело. Президентът поздрави читалищните дейци с предстоящия Ден на народните будители.

От благоевградското читалище "Никола Йонков Вапцаров“ подариха на Илияна Йотова градска носия, традиционна за региона през 20-те години на миналия век, ушита специално за вицепрезидента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: