Искат минимален праг за качество на храните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 23.02.2011
937
Да бъдат въведени минимални прагове за качество на храните. Затова се ресорният министър Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги на среща в МЗХ, съобщават от пресцентъра на институцията. Предстои създаването на работна група, в която ще има представители на производители, преработватели, търговци и експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които ще изготвят параметрите. Срещата бе  инициирана от министър Найденов по повод изразените опасения от производители и преработватели за натиск от страна на търговските вериги. На нея се обсъди постигането на консенсус за определяне на минимални прагове на качество при храните.

Към момента горната граница за качество е зададена по БДС стандартите за млечни продукти и "Стара планина" - за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, споделиха представители на търговските вериги. На срещата бяха коментирани, че това може да са нискобюджетни продукти, които определено са безопасни и се предлагат на пазара, но са по - нисък клас. Тези продукти определено имат дял на българския пазар, посочиха от търговските вериги. Министър Найденов обаче допълни, че трябва да бъде гарантирано качеството им.

"Искаме да постигнем консенсус по веригата производител - преработвател - търговец за минимални прагове на качество на храните", посочи министърът. Българският потребител трябва да консумира все по-качествени продукти. Никой не е обявил война на търговските вериги, но искаме място, където да има гарантирано качество на храните, подчерта министърът. Министър Найденов каза, че МЗХ не може да определя цените или да казва дали има картел, но големите търговски вериги са буфер на пазара и предпазват от спекула затова тяхната роля е много важна. На срещата днес присъстваха представители на големите търговските вериги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).