Историк: Костите, изровени от деца на плажа в Китен, може да са от древен некропол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 26.07.2019
2027
Зловеща находка на плажа на Китен стресна вчера летовниците. Играещи си деца изровиха от пясъка кости, които е много вероятно да са човешки.Според експерти, те са бедрена кост, тазобедрена кост и ребра.

"Назначена е експертиза, която трябва да установи дали намерените кости са от човешки или животински произход. Ако е в първата категория, твърде вероятно е да се касае за находка от старите гробища, които са били разположени на мястото, където сега плажуват летовниците", обясниха от МВР.

Историкът Атанас Орачев заяви пред bTV, че вероятността намерените кости да са част от некропол е голяма. "На това място брегът потъва, морето през последните 10 хил. години се вдига - ситуацията прилича на созополската, каза той и допълни, че в близост до плажа в древността е имало крепост, която със сигурност е имала некропол. Експертът посочи, че намерените останки не са били в анатомичен порядък и има възможност при подравняването на пясъка останалите кости да са разнесени. Той допълни, че по закон полицията трябва да уведоми местния музей, а това не се е случило още.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).