Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ива Стефанова: Според изследвания пластмасата се разгражда в природата за около 400-500 години
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 05.06.2023Коментари (0)750
© Личен архив
Отбелязваме прогрес в разделното събиране – всяка година поне с 10% се увеличава събраното количество пластмаса и въобще отпадъци от опаковки. Но има още много какво да се направи. Това каза Ива Стефанова – мениджър комуникации към фирма "Екопак“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Изследвания в лабораторни условия показват, че пластмасата се разгражда в природата или в депата за около 400-500 години, посочи тя. "Но ако се изхвърли в цветните контейнери, където събираме разделно, има възможност тя да бъде рециклирана и може да бъде произведен нов продукт – нови опаковки, чували, пълнеж за завивките, тениска, яке. Това е едно от решенията за справяне с отпадъците от пластмаса“, обясни Ива Стефанова.

Пластмасата може да бъде ресурс, но за тази цел тя трябва да бъде събрана разделно, за да може да бъде рециклирана, отбеляза тя.

"Всеки от нас може да направи нещо – или да намали консумацията на пластмаса, използвайки продукти, опаковани в друг вид материал, например хартия, или да рециклира. Има решения, зависи от енергията и желанието на всички нас“, отбеляза Стефанова.

Голяма част от пластмасата може да бъде рециклирана. Проблемът е в това, че тя трябва да бъде събрана разделно и да бъде разделена по видове. "Има много различни видове пластмаса и тя трябва да бъде правилно разделена, което е наша отговорност. За 2021 г. например нашата организация е събрала и предала за рециклиране около 20 000 тона пластмаса. Това е значително количество, това е над 40% от пуснатите на пазара пластмасови опаковки“, обясни Стефанова.

За да може да се рециклира един отпадък и да бъде превърнат в нов продукт, той трябва да бъде незамърсен с храна. "При преработката мазнината не може да се отдели и остава като петна в новия продукт. Замърсеният отпадък по-трудно може да бъде направен на ресурс. Трябва да гледаме на отпадъка като на ресурс, на нещо, което отново ще влезе в употреба“, подчерта тя.

"Екопак“ има 17 сортиращи инсталации в цяла България, където се сортират отпадъците от опаковки, разделят се на бали и се предават на рециклатори. Има над 20 компании, които рециклират пластмаса в България, отбеляза тя.

В следващите седмици "Екопак“ стартира инициативата "Екозвезди“, която е ориентирана към заведения, ресторанти, барове, фитнес зали, обяви Стефанова. "Ако тези заведения събират разделно пластмасовите си бутилки и кенчета, които остават от консумацията на техните клиенти, ние ще ги извозим безплатно за тях. Много разчитаме да се включат колкото може повече заведения“, обясни тя.

Инициативата започва първоначално в София, Пловдив и Бургас, като постепенно ще обхване и други населени места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Черно море в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: