Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Аврамов е носителят на Националната награда за скулптура
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 01.11.2022Коментари (0)1125
© Фокус
Ивайло Аврамов е носителят на Националната награда за скулптура, предаде репортер на "Фокус“. Церемонията по връчването на престижната награда, учредена на името на академик Иван Лазаров, се състоя в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Присъстваха председателят на Общинския съвет в Кюстендил Иван Андонов, зам.-председателят на местния парламент Чавдар Ненов, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ Дима Укалска, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, много гости.

Миналогодишният носител на наградата бе представен от директора на галерията Валентин Господинов.  Той благодари и на музикантите проф. Ромео Смилков и Мартин Дафинов, които откриха събитието. Изкуствоведът Любен Домозетски говори за творчеството на проф. Лазаров, на чието име бе учредена Националната награда за скулптура "Акад. Иван Лазаров“ през 2021 г.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов изказа благодарност на кюстендилската галерия, на Община Кюстендил и Министерство на културата за оказаната подкрепа по учредяването на наградата. Изрази благодарност и към наследниците на Иван Лазаров. Запозна присъстващите с биографиите на петимата номинирани автори  Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.

Наградата е учредена съвместно от Съюза на българските художници, Община Кюстендил, Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил и Министерство на културата на Република България. Тя е на обща стойност 9000 лева.  5000 лв. са подсигурени от Община Кюстендил, 3000 лв. от Министерство на културата,  1000 лв., грамотите и статуетките са подсигурени от Съюза на българските художници.

"Благодаря за тази награда. Тя за мен е знак за сериозна отговорност, която ме чака. Тази награда, свързана името на академик Иван Лазаров е изключителна за мен. Това е един изключителен символ. За мен е гордост и отговорност“, каза тазгодишният носител на националната награда Ивайло Аврамов.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Връчване на Националната награда за скулптура в Кюстендил








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: