Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Калфин: Колкото по-ниско е образованието, толкова по-голям е рискът от бедност в едно общество
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 01.03.2016Коментари (0)1024
© Вulfoto
"Неравенствата в обществата се дължат основно на различното ниво на образование и квалификация на заетите. Връзката между образование и стандарт на живот е красноречива, а в основата на бедността е ниското образование или квалификация на хората в трудоспособна възраст. Единственият ефективен начин да намалим неравенствата, е да дадем достъп до образование, обучение и квалификация на уязвимите групи от съвсем ранна детска възраст".

Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на кръгла маса, организирана от Международната организации по труда и ЕК, посветена на неравенствата в обществата, която се състоя вчера в Брюксел.

"Най-уязвимите групи в България, при които отчитаме и най-високи нива на трайна безработица, са хората с ниско образование. Точно поради това, в момента сме фокусирали усилията си върху предоставяне на безработните на различни възможности за тяхното обучение и преквалификация. Целта е да увеличим шансовете на всеки за активно и трайно участие на пазара на труда", подчерта още министърът.

В изказването си той акцентира и върху необходимостта за изграждане на единна информационна система в рамките на ЕС, чрез която да се проследява вътрешната трудова миграция в страните-членки.

"Трудовата миграция във връзка със сезонна заетост е една от причините за въвеждане на тази система. Важно е, когато един човек отиде да извършва селскостопанска дейност за няколко месеца в друга страна например, държавата му да знае, че той работи някъде и се осигурява за това. Не е редно същият да има доходи, които на практика му позволяват да издържа себе си и семейството си, а да се води дълготрайно безработен - без осигурителен или данъчен принос, но със социално подпомагане", категоричен беше министър Калфин.

"В България изключително много разтичаме на социалните партньори, за да преодолеем заедно икономическите неравенства", подчерта министър Калфин. Той уточни, че в страната ни предстои серия от разговори между държавата, синдикатите и работодателите, които да подготвят изработването на обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата. 

"Ще настоявам този механизъм да се разработи така, че да пресече явлението, което в страната ни е силно осезаемо - да има работещи бедни", заяви вицепремиерът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: