Иван Гешев е дал обяснения пред ВКП за списъка с лица, цитиран от Кирил Петков

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:40 / 08.02.2022
974
Главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура по повод списъка с лица, цитиран от премиера Кирил Петков. В интервю за БТА Гешев обясни, че на срещата с премиера миналата седмица Петков е прочел списък имена, част от които вчера са били споменати на пресконференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев посочи, че причината за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани, каза Гешев.

Той коментира и решението на Конституционния съд от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства: "Ако бъде внесено ново искане в Пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Автомобил блъсна дете, то е с множество травми
Проф. Фотев: Успехът на "Величие" се дължи на рушенето на неукреп...
Димитров, КНСБ: Правителство ще бъде сформирано, но не се знае да...
Атанас Зафиров на Курбан Байрам: Желая на мюсюлманите мирни дни, ...
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).