Ивелин Михайлов: Международният средновековен събор "Ново начало" е най-голямото средновековно събитие на Балканите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:53 / 20.06.2023
1670
Международният средновековен събор "Ново начало“ е най-голямото средновековно събитие на Балканите, което показва стария бит и култура на хората на Балканския полуостров. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят на Исторически парк в село Неофит Рилски в община Ветрино Ивелин Михайлов. Събитието ще се проведе на 24 и 25 юни край Исторически парк съвместно с Българска школа за старинни воински изкуства "Величие“.  

Програмата на събора е грандиозна, каза Ивелин Михайлов. "Тя ознаменува българщината, вярата в българския дух“, отбеляза той. 

Музикалната програма включва специално създадени оригинални интерпретации на средновековна музика, модерен средновековен рок, танцови ансамбли. "Песните са написани след конкурс, който направихме, с много висок награден фонд и който помогна да се сътворят над 30 песни, които да възхваляват България и нашата връзка с нея“, разказа Михайлов. 

Над 200 ще бъдат участниците на фестивала – сдружения за историческа реконструкция, свободни войни, майстори-занаятчии, музиканти и творци от България, Сърбия, Гърция, Молдова, Румъния, Унгария, Словакия и Полша. На фестивала ще има демонстрации на войнски умения и облекла. "Ще видим дрехи, въоръжения, брони, оръжия, как се използвали те. Има демонстрации, боеве. Исторически парк е третото по мащабност в света място, където ще се извършат такива масови битки, в които ще може да се види много точно и на живо как тези хора са воювали, за да защитават своите ценности и идеали. Всеки участник ще може да се облече като средновековен войн, аристократ, ще може да изживее това нещо и да научи някои неща. Тук историята се превръща в приказка и тук най-облагодетелствани са малките деца. Когато едно дете дойде на такъв събор, в него започват да се изграждат ценности, които се развиват по различен начин“, обясни Ивелин Михайлов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената...
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Хванаха репортер от предаването на "На кафе" да шофира пияна
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха
Командирът на въздушната линейка: Полетът е преминал без сътресен...
Ново земетресение люшна Югозападна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).