Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Димов: Всяка една община има крещяща нужда от огромен ресурс почти във всички сфери
Автор: Йоланда Пелова 19:42 / 11.12.2023Коментари (0)1262
©
Голяма конференция в София. Националното сдружение на общините в България организира своята встъпителна конференция за всички кметове и председатели на общински съвети за новия мандат 2023-2027 г. "Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е коректен и надежден партньор на Народното събрание, защото особено в момент като настоящия е онзи представител на общините, а чрез тях – и на хората, който защитава техните интереси". Това заяви председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков по време на встъпителната конференция на общинския мандат на НСОРБ.

Г-н Желязков обясни, че общините седят най-близко до хората, до техните нужди и потребности, свързани не само с административните услуги, но и помощ за всеки един гражданин на територията на общините. Мандатът на кметовете и на общинските съветници е гарантиран от Конституцията и не зависи от политическите турбуленции, изтъкна Желязков.


Той поздрави новоизбраните кметове, общински съветници, кметове на кметства, защото това е знак на доверие на местната общност. По думите му няма гаранция обаче, че предизвикателствата пред общините са отминали и новият мандат ще бъде безоблачен. Темата ще коментираме в ефира ни в следващите минути с Иво Димов – заместник-председател на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Община Димитровград. Иво Димов, зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Димов, какви са вашите първи впечатления от това важно събитие в днешния ден? 

Събитието е встъпително за всички новоизбрани, преизбрани кметове, председатели на общински съвети и т.н. По-важното ни събитие е февруари месец, когато на Общо събрание ще бъде избран нов Управителен съвет с нов председател на Управителния съвет, но дотогава има доста време. Сега пред нас стоят важни задачи за решаване, включително приемането на държавния бюджет, приемането на бюджетите на всички общини. Както се шегуваме с колегите, всъщност ние свикнахме да работим без бюджет. Така че важно е да се приеме бюджет, какъвто и да е той, за да може общините да планират следващата година.

Самото събитие е емоционално – стари колеги, много по-стари, по-малко стари, нови. Тук е моментът да кажа, че 66 са новоизбраните кметове, които встъпват за първи път в необятното поле на местната администрация, на местното самоуправление. Пожелахме им успех на всички и надявам се този мандат да бъде много по-разумен, много по-добър от този, през който преминахме 2019-2023 г.  

Г-н Димов, вие сте кмет на Димитровград вече за четвърти мандат. Както споменах, думите на г-н Росен Желязков, че няма гаранции, че предизвикателствата пред общините са отминали и новият мандат ще бъде безоблачен – вие каква прогноза бихте направил, какво време очаква според вас общините? Кои са актуалните за общините политически теми, основни предизвикателства и една обща визия за развитието на местната власт в следващите четири години? Защото споменахте нещо – "Свикнахме да работим така, по един начин, и просто трябва да бъде приет някакъв бюджет“. Но това не е ли проблем? 

Проблемите са много, трудно ми е да определя с няколко думи или да дам прогноза какъв ще бъде този четиригодишен мандат на управление. Всъщност ние не можехме да предположим 2019 г., когато застъпвахме в длъжност, какво ни очаква. В предишните панели някои от колегите казаха на новоизбраните кметове: "Вие не знаете с какво се захващате“, други колеги казаха: "Няма нищо по-ценно от това да получиш от удовлетворение от свършената работа“. В крайна сметка, всеки един от нас е спечелил доверието на своите съграждани и трябва да направи всичко възможно това доверие да бъде оправдано.

Надявам се, че тези четири години няма да повторят това, което ни се случи преди това с COVID кризата, с икономическата, политическата нестабилност, която властваше в държавата, защото това неминуемо рефлектира върху работата на местните власти. Проблемите, които са пред общините, са много. Ние трябва да се напасваме и да се нагаждаме и към политическата, и икономическата реалност. Предстои ни нов програмен период, в който има немалко особености. Предстои ни да изпълняваме проекти, които ще бъдат финансирани през държавния бюджет. Може би вече знаете за идеята - всяка една група общини, групирани по население, да имат известен ресурс.

Тепърва трябва да създаваме областните съвети за развитие, в които интегрираните териториални инвестиции – всъщност това е новото в този програмен период, да намерим баланс между желанията и потребностите със съответните ни близки до нас общини. Така че предизвикателствата са много, но в крайна сметка, това ни е работата на нас, кметовете. Ние мисля, че показахме, че може би най-стабилната, най-близка до хората власт е именно местната власт и ако трябва да перифразирам нещо, което всички знаем – Бог високо, цар далеко, а кметът е човекът, който може да се ангажира и да тръгне да решава проблемите. А те никак не са малко. 

И както много пъти сме правили това сравнение – че вие сте гръбнакът на държавата, но ако парите наистина не стигат за всяка една община, какво държи изправен този гръбнак, г-н Димов? 

Надеждата, че в крайна сметка можем да се справим, въпреки всичко и въпреки липсата на средства. Не знам дали има община, която може да каже: "На мен парите са ми достатъчни или не трябват повече“. Навсякъде има специфични особености, навсякъде има проблеми за решаване. Те са ежедневни, натрупват се с годините. Отново казвам, в крайна сметка удовлетворението това да си свършил нещо полезно за общността, за хората, които са ти гласували доверие, е несравнимо с нищо.

Ние говорим от много време за финансова децентрализация, говорим част от данъците, които влизат в държавата, да бъдат преотстъпвани на общините именно заради това да имаме по-голяма оперативна финансова стабилност, за да решаваме тези проблеми. Сигурно знаете, че близо 70% от бюджета на всяка една община идват от държавните трансфери, приходите съответно в общинската хазна намаляват с годините. Възможностите да бъдат попълвани тези приходи вече почти са изчерпани, защото голяма част от общините продадоха недвижимото си имущество, земи, терени и т.н. Т.е. ние трябва да мислим в посока и да търсим начини за по-голяма финансова децентрализация с различни варианти. 

Г-н Димов, няма как да не ви попитам за една от най-актуалните и обсъждани теми у нас, а именно – приемането ни в "Шенген“. Със сигурност се е чул и подобен глас на вашата среща днес – гласа за Шенген. Какво беше мнението, което изразихте там всички кметове? 

Тази тема не фигурира в досегашните панели. Всъщност към момента министър-председателят, министърът на регионалното развитие и заместник-министърът на финансите отговарят на въпроси на колегите. Мое мнение, а и мнението на колегите е, че това е нещо, което трябва да се случи, и то по възможно най-бързия начин. Разбира се, топката е в полето на държавата, на Министерски съвет, на Народното събрание. Ние просто – ние, имам предвид кметове и местната власт, просто ще се съобразим с решението, което вземат държавните изпълнителна и законодателна власт. Но по-важно е, отново казвам, държавата да чуе местните проблеми, начина за тяхното решаване и да търсим заедно пътя, по който да решаваме тези проблеми.  

Смятате ли обаче, че трябва наистина да бъдем пълноправни членове, да влезем и сухопътно, и по въздух по едно и също време, да имаме ясни срокове и гаранции? Защото в момента се предлага да се отворят въздушните граници на Шенген за България и Румъния, т.е. поетапно. 



Темата е доста обхватна и аз отново казвам, че нашето мнение в случая едва ли има някакво значение. Всъщност това е тема, която стои на дневен ред пред цялото ни общество, пред държавата ни като цяло и аз мисля, че има необходимото мнозинство и разум тази тема да бъде решена в най-кратки срокове. 

Както казах, вие сте кмет, избран за четвърти път убедително в Община Димитровград. Кои са най-належащите проблеми за вашата община, които трябва да намерят своето решение? 

Проблемите са много. Във всяка една община тези проблеми наистина стоят на дневен ред и са много. Преди малко в едно друго интервю коментирахме възможността на общините да подобряват пътната инфраструктура и улиците в малките населени места и тук отново този проблем беше поставен пред държавата, защото концентрацията на население в няколко големи градове, за съжаление, води до обезлюдяване на по-малките населени места и на по-малките общини, а това никак не е добре. Т.е. един от проблемите, който стои в Община Димитровград, а и не само в Община Димитровград, може би в 2/3 от общините, е именно това да върнем хората по малките населени места, по селата, за да не се получава този регионален дисбаланс, който за съжаление е факт в последните години. 

Има ли проекти, които чакат така да се каже в Димитровград и вече имат одобрено европейско финансиране?  

Не, за съжаление Димитровград и още 18 общини в България не попадат, говоря за малките населени места, в обхвата на нито едно от възможните европейски финансирания. Преди години с колегите имахме договорка с Министерска съвет, с Регионалното министерство да бъде отделени един ресурс, през който ресурс, държавен ресурс, именно тези общини да кандидатстват. Знаете, че голяма част от общините участват в Програмата за развитие на селските райони, те там могат да направят нещо за малките населени места, друга част попадат в обхвата на регионалната програма, но не всички за съжаление. И тази възможност, която се отваря в момента пред Министерството на финансите, определено ресурс да бъде заделен, като тези проекти бъдат изпълнявани до 2026 година, ни дава възможност да подготвим и да кандидатстваме именно за такива пътища, които към момента няма откъде да финансираме. Ние ще се възползваме, разбира се Дай Боже, наистина ресурсът да бъде осигурен и предоставен на общините. 

Какъв ресурс, г-н Димов, ви е необходимо според вас, за да се справите с всички така належащи проблеми е предизвикателства във вашата община? 



Огромен е ресурсът, повярвайте. Всяка една община има крещящи нужди почти във всички сфери, и в образование, и в социалния, инфраструктура, и в пътна инфраструктура. Да не говорим за ВиК инфраструктура, където в годините изостанахме изключително много. Но тука е важно да приоритизираме най-важните неща. Така че ако трябва да обобщя: Това е работа на всяка една администрация, на всеки един кмет да постави най-важните и належащи проблеми, да потърси финансирането им, за да може поетапно тези проблеми да бъдат решавани. Иначе говорим за много милиарди. Само във ВиК инфраструктурата са необходими според нашия изчисления над 15 милиарда лева, за да могат да се решат най-належащите проблеми и да се отстранят критичните точки в повечето общини.  

Очаквате ли да има турбуленции покрай бюджета и съответно на вашата община? 



Не. Турбуленция може да се случи, ако отново държавният бюджет бъде приет септември месец. Към момента такава опасност не съществува. Днес започна разглеждането на държавния бюджет на първо четене. 

Така е, да. 

Г-н Желязков – председателят на Народното събрание, в разговора, който водихме с колегите, каза, че се надява  до 21-22 и на второ четене текстовете да бъдат приети. Това е важното към момента – да имаме яснота, за да може вече януари или най-късно в началото на февруари месец общините да си приемат собствените финансови рамки и  оттам насетне да изпълняват конкретните намерения, които са залегнали в тези общински бюджети. 

Кой беше най-важният и смислен за вас приоритет, който изложихте във вашия доклад по време на днешното заседание на Националното сдружение? 

Темата, по която говорих, беше свързана с икономическата активност и възможността на общините да интегрират собствен ресурс със собствени даденост, привличайки инвеститори. Това, което казах, е, че така са доста комплексни нещата, свързани с различни акценти. Всяка една община има различен потенциал, който трябва да използва. За съжаление тези няколко години назад, от 2020 година когато пандемията обърка доста от плановете, намалиха драстично инициативата на бизнеса за разкриване на нови мощности, предприятия и т.н. Към момента се забелязва може би рестарт.  Димитровград е разположен на много стратегическо място, той е пресечна точка на няколко инфраструктурни коридора. Реализирането и пускането в експлоатация на магистрала "Марица“ допълнително засили така инвестиционната активност. И аз искрено се надявам в следващата година – година и половина бизнесът, който имаше някакви конкретни намерения, да рестартират тези намерение и да покаже активно, за да може и ние да помогнем да се случат тези намерения. 

Казахте: Всяка една община има различен потенциал. Какъв е потенциалът на Община Димитровград и как я виждате вие след четири години? 

Виждам я с много изпълнени конкретни дейности и проекти. Виждам я като община, която ще направи всичко възможно, за да задържи младите хора, което е изключително важно в днешно време, за да може една община да бъде устойчива и да продължи да се развива. Преди малко когато си говорихме за подкрепата на държавата и за финансирането на определени проекти, може би забравих да ви кажа, че един от проектите, който ние подаваме към Министерство на финансите, е свързан именно с зоната, така наречена Индустриална зона, която се оформя между двата най-големи градове: областния център Хасково и Димитровград.

За около четири милиона ние предвиждаме да бъде изградена технически инфраструктура, за да може да има нормално подаване на питейна вода за всеки един инвеститор, който реши да инвестира в този периметър. И отново казвам, това е важното, за да може хората да имат сигурност, да имат работа и да остават по родните си населени места, да отглеждат децата си, да се грижат за близки, за родени, за по-възрастните си родители. Това е основното, към което може да се стреми всеки един кмет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: