Изграждат модерен лабораторен комплекс за близо 24 милиона 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:33 / 03.04.2023
577
Модерен лабораторен комплекс ще бъде изграден на територията на Националния център по заразни и паразитни болести, информираха от здравното заведение.  

Проектът е съфинансиран по европрограма "Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“.

В него си партнират Националният център по заразни и паразитни болести, Институтът по микробиология "Стефан Ангелов“ към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинският институт на Министерството на вътрешните работи. Стойността на  проекта е 23 638 258 лв., осигурени от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на ЕС, а 15% - от националния бюджет.

Основната цел е да се осигури бърз и ефективен трансфер на фундаменталните научни изследвания в областта на инфекциите и имунния отговор към медицинската практика за нуждите на индивидуалното и обществено здраве.  

По проекта се финансира създаването на уникален за България научноизследователски комплекс "Център за компетентност“ в съответствие с най-добрите европейски и световни стандарти, осигурен с  оборудване от последно поколение и екип от изключителни специалисти. 

Резултатите от дейността на Центъра за компетентност са предпоставка за разработването и прилагането на модели за навременна и точна диагностика на инфекциозните заболявания, предотвратяването на епидемични взривове от нови и непознати патогени и прогнозирането на епидемии.

Научните достижения на Центъра ще имат голямо приложение и в разработването на персонализирани методи за диагностика, мониторинг и лечение на остри и хронични инфекции, които са в основата на "медицината на бъдещето“.

Важна част от проекта, който се изпълнява от средата на 2018 г., е ремонтът на базата на НЦЗПБ на бул. "Генерал Столетов“ 44А за над три милиона лева и превръщането ѝ в модерен лабораторен комплекс. Ще бъдат изграждани лаборатории за молекулярно-генетичен анализ, за електронна микроскопия и морфологичен анализ на бактерии и вируси, както и за пръв път у нас, лаборатории с трето ниво на защита при работа с бактерии и вируси. Предвидено е създаване на първата по рода си у нас биологична банка за уникални бактериални и вирусни щамове и клинични проби от пациенти в различни фази на инфекции и патоген-специфична терапия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).