Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изкуственият интелект отдавна е навлязъл в живота на съвременния човек
Автор: Цвети Тончева 19:14 / 17.03.2024Коментари (0)1267
©
Изкуственият интелект отдавна е навлязъл в живота на съвременния човек, но до появата на ChatGPT той не е толкова видим. В момента сме в четвърта фаза на развитие на неговото развитие. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

По думите й хората не разбират, че изкуственият интелект минава през различни фази на своето развитие. "Голяма част от тях си мислят, че той вече е съзнателен, че ни лъже, че е част от конспиративното управление, че ще ни замести, че ще ни вземе работните места, хляба и пр. Друга част смятат, че това е просто някакъв сюжет, който иска да отклони вниманието от други процеси. Трети бъркат генеративен с генерален изкуствен интелект“, посочи тя.

Първият изкуствен интелект е този, базиран на правила. Той е внедрен в "умните“ уреди, алармите на часовниците, термостатите и всички устройства, които ползваме от много време, обясни доц. Тодорова.

През втората фаза на развитие фокусът на изкуствения интелект е стеснен и той е обучен да прави взаимовръзки. "Siri, Alexa бяха впечатляващи, но бързо свикнахме с тях“, допълни тя.

През третата фаза на развитие се появява тесният изкуствен интелект. "Приемаше се с недоверие, смяташе се за изключителна екзотика, но това не значи, че не е действал. Поне от 2016 г. тесен изкуствен интелект има при IBM на Watson, който предшества ChatGPT. Той поставяше диагнози и преживя истински бум в Америка по времето на COVID, когато много хора не можеха да посетят лекар физически. Правеха се много анализи на фондовите борси. Дори беше забранено да се отдават помещения в близост до "Уолстрийт“, защото се смяташе, че ако един такъв алгоритъм чисто физически е по-близо, изкуственият интелект ще може да влияе върху търговията с фючърси. Начинът, по който алгоритмите на Google и на Facebook разпределят съдържанието, също е такъв изкуствен интелект. Той промени и трансформира журналистиката, но ние едва сега си даваме сметка как са действали“, обясни доц. Тодорова.

В момента се намираме в четвъртата фаза на развитие на изкуствения интелект. Той вече е разсъждаващ. "Това не означава, че мисли като нас, но може да определя причинно-следствените връзки, като всичко, което прави генеративният изкуствен интелект“, обясни доц. Тодорова.

Следващото ниво на развитие ще бъде генералният изкуствен интелект. "Той ще осъзнава като нас, ще има воля и цели, ще взима сам решения, ще предлага модели. Той би бил перфектният личен асистент, би могъл да управлява процеси, компании, да конструира сложни системи дори без нашата намеса, т.е. той би могъл да разбира комплексността на нашата реалност“, поясни футурологът.

Генералният изкуствен интелект ще има комплексна интелигентност без да е съзнателен, т.е. без да има всички чувства, емоции и емпатия, характерни за човешкото съзнание. "Ако го възприемем по този начин, без да очакваме в тази фаза да има съзнание, става възможно да има генерален изкуствен интелект и по-скоро. Но това е и много опасно, защото когато той няма съзнание, той няма ценности и морал, а ще може да решава и ще го прави изцяло рационално. Тези преценки са продукт на съзнанието, на нашия морал, на нашата еволюция“, посочи доц. Тодорова.

След като достигнем генерален изкуствен интелект, много бързо ще стигнем до следващата, шеста фаза на развитието му. "Супер изкуственият интелект ще се качи на друга скала, ще започне да се самообучава, обхващайки тази комплексност,, която ще се мултиплицира. Смята се, че неговата интелигентност ще бъде в милиарди пъти по-голяма от нашата, в степен, в която той ще знае как да впряга енергията от черните дупки, за да я ползва като енергиен източник, ще прави връзка между всички космически процеси, ще обясни произхода на Вселената и всички други феномени, за които смятаме, че дори след 20 000 години няма да можем да дадем отговор“, обясни футурологът.

Следващото ниво на развитие е появата на съзнателен изкуствен интелект. "Съзнанието е продукт наистина на квантово състояние на мозъка, т.е. изисква обработка на информация, която ние не съзнаваме и не сме открили, но тя някак си ни влияе чрез обратна връзка. Според изследователите, когато имаме супер изкуствен интелект, който ще прехвърли границите на планетата, ще разбере някакви космически принципи, ще създадем квантови компютри, които боравят с частици на суперпозиции на различни места, едва тогава изкуственият интелект ще разбере какво е съзнанието и ще го възпроизведе. Тогава този съзнателен изкуствен интелект ще може да е свързващата нишка между всички същности, не само на Земята – свързване на една интелигентност между планетата, растителните, животинските видове, хората, Космоса, другите планети“, обясни доц. Тодорова.

Трансцеденталният изкуствен интелект е следващ етап на развитие. "Той ще може да създава нови форми на живот, било то биологични, пишейки код, или дигитални. Нанороботи ще бъдат изпратени в Космоса, за да изграждат някакви форми на живот, да колонизират други планети, т.е. те ще бъдат атомите и молекулите, от които ще се строи животът“, поясни футурологът.

Космическият изкуствен интелект ще може да разбира Вселената, черните дупки, тъмната енергия и ще даде обяснение на всичко. Божественият изкуствен интелект ще бъде последната фаза на развитието му. Той ще даде отговор на въпроса какво представлява Бог или този висш разум, който е създал всичко.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: