Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изтеглиха от пазара близо 280 000 потенциално опасни LED прожектора
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 13.07.2017Коментари (0)863
©
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектора, които не отговарят на условията за безопасност. Това стана в рамките на участието в европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия. Той стартира през 2016 г. и в него взеха участие 21 национални контролни органа, организации и присъединени партньори от страните: Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Швеция.

Проектът се фокусира върху LED прожектори, които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление на домове, тераси, дворове и гаражи. Тези прожектори често имат фотоклетки и се включват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което ги прави още по-атрактивни на пазара. В хода на проекта, от територията на европейските страни-участници, бяха закупени и тествани по отношение на безопасност 90 броя LED прожектори от различни марки и модели. Обобщените резултати от тестовете по електрическа безопасност и електромагнитна съвместимост показаха, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите. Пет продукта имат сериозни несъответствия - те носят висок риск за потребителите от попадане под напрежение и удар от електрически ток. Гранични стойности при изпитанията са показали 9 прожектора - те потенциално могат да създадат среден и нисък риск, а несъществени несъответствия имат 21 продукта.

В резултат на проекта в рамките на Съюза са създадени 12 нотификации в Европейска система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти - RAPEX, като 5 от тях са благодарение на работата на българската Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. На ниво ЕС общо 35 различни по марка и модел несъответстващи LED прожектори бяха изтеглени от пазара и спрени от разпространение, като окончателното им количество ще бъде обобщено, след приключване на проекта на ниво ЕС през есента.

За да бъде под контрол целият български пазар, служителите на ДАМТН извършиха през месец април 2016 година проверка на още 133 LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на територията на цялата страна. На място бяха установени несъответствия за 13 продукта: липса на инструкция за употреба на български език и адрес на отговорните икономически оператори. За тях бяха предприети коригиращи действия и несъответствията бяха отстранени. За всички 133 продукта проверките продължиха с изискване на Декларация за съответствие и техническо досие за всеки прожектор. Предоставени бяха документи, които потвърдиха оцененото и удостоверено съответствие на всички проверени продукти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: