Известен журналист за БФС: "Боби и ко" или се правят на ударени, или за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите им

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
11:17 / 27.11.2023
1085
Популярният спортен журналист и анализатор Тодор Шабански коментира остро искането за оставки в Българския футболен съюз и поиска промяна с въпроса: "Защо да не дойдат нови хора, след като 20 години сегашните управници на футбола не си вършат задълженията и нищо не върви".

"БФС има – и то много – ангажименти, които не изпълнява", написа Шабански във "Фейсбук" часове преди свикания Изпълком на БФС и констатира: "Боби и ко“ или се правят на ударени, или наистина за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите на управляващата футбола организация в една държава". Журналистът припомни кои са те.

"Фокус" публикува коментара на Тодор Шабански в социалната мрежа без редакторска намеса.

"Тези дни Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов и Георги Иванов-Гонзо са много, ама много учудени защо им искат оставката, някои от тях дори не били чували за това... Според тях БФС нямал нищо общо с представянето на националния отбор, с качеството на българския футбол, с работата на клубовете, с капацитета на треньорите, със състоянието на стадионите и няма как да влияе на развитието на играта у нас. Всичко това не е вярно. Точно БФС има възможността – и което е по-важно - задължението да осигури такива условия и правила за развитие на играта в страната, които да водят до просперитета на целия български футбол, а не само на един клубен отбор.

"Боби и ко“ или се правят на ударени, или наистина за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите на управляващата футбола организация в една държава. Нека тогава ги припомним. Точно БФС може и е ДЛЪЖЕН да създаде предпоставките, плюс да помага за това:

- да няма фалиращи и агонизиращи клубове (като предостави парите от ТВ продукта на тези, на които принадлежат. Тук дори разследващите органи могат да се поровят в последния скоростно подписан Договор).

- да има навсякъде модерни стадиони с отоплени терени, нормално осветление и всички останали съвременни изисквания (чрез взаимодействие и непрекъснат контакт с държавата и координация с отговорните фактори – министерство, общини, собственици и др.)

- да изгради шампионата ни като печеливш продукт и да следи клубовете да спазват тези задължителни изисквания по отношение стандарти по стадиони, банкови гаранции, условия за публика и медии, сигурност и предотвратяване на ексцесии, както и за цялостна визия за просперитета на първенството (нещо, което в момента е много далеч от добрите практики)

- да осигури възможност за развитие, израстване и – най-важното реализация! на трениращите в българските школи деца и юноши (като промени Наредбата така, че задължи клубовете да имат петима или поне трима подготвени от българските школи играчи сред титулярите във всеки мач от елита)

- да реши веднъж завинаги, че президенти, собственици, скрити инвеститори и ръководни фактори в клубовете нямат място в Изпълкома и останалите оперативни звена на централата, защото практиката у нас е доказала, че там са вредни и пречат

- да осигури условия за изграждането на качествени и безпристрастни рефери, тъй че българските съдии да бъдат част от всяко европейско и световно първенство във футбола

- да създаде среда за подготовката и утвърждаване на талантливи и конкурентни на водещите по света български треньори (с тотална кадрова и концептуална реорганизация на яловата сега Треньорска школа към БФС, плюс осъществяването на постоянен ефективен контрол в нея)

- да предостави най-накрая след десетилетия лъжи и заблуди администрирането на първенството на Професионалната лига и да остави клубовете на мира, за да могат те сами да ръководят своя бизнес (както е навсякъде в най-успешните шампионати в Европа)

Всичко това са само част от задълженията на БФС. А той не ги изпълнява от десетилетия. Е, тогава, какво… След като 20 години всичко това не става, какво странно има да се иска промяна… Каква е тази драма и този вой до небето сякаш светът ще свърши… Защо да не дойдат други хора и да заработят по нов начин, така, че БФС да си върши задълженията и нещата да се случат… Защо? За да коментираме след 20 години същите хора, същите проблеми и същия доведен до упадък български футбол ли?", написа Шабански.

Тодор Шабански е дългогодишен журналист и анализатор, преминал през медиите Спорт, 24 часа, БНТ, Ринг ТВ и bTV. Отразявал е девет олимпиади, стотици световни и европейски първенства и турнири, автор и съавтор е на документални филми за Стефка Костадинова, Кубрат Пулев, Йордан Йовчев, Катя Дафовска, Силвия Митева, Армен Назарян и др. Коментирал е за БНТ знаменитите олимпийски титли на Стефка Костадинова и на Катя Дафовска. 

Авторът е реализирал редица медийни проекта на МОК, ИААФ, Trans World Sport, Световната федерация по щанги, спортната телевизия Ринг. Разработил е телевизионния продукт "Български футбол“. Завършил е Българска филология в СУ "Св. Св. Климент Охридски“. Лектор по спортна журналистика в Пловдивския университет, НСА и Международната олимпийска академия в Гърция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (94):
22.02.2024 Столичната полиция с остра реакция след изслушването на Терзиев
22.02.2024 Изслушват Васил Терзиев заради размириците при протеста на фенове
срещу БФС 
11.01.2024 МВР установило служители без идентификационни знаци на протеста срещу БФС, ще се искат законодателни промени
11.01.2024 Комисията за БФС в парламента ще изслуша главния секретар на МВР и шефа на
СДВР
20.12.2023 Четирима служители на МВР са уволнени заради погрома на протеста срещу БФС
12.12.2023 Комисията за безредиците при протеста срещу БФС се събира на първо
заседание
Още новини от Национални новини:
Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес
Маджарово: Море от живописни родопски върхове, съхранили духовнос...
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).