КЗП проверява безопасността на детските столчета за автомобили

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 14.06.2015
489
Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва масирани инспекции на детски столчета за автомобили. В сезона на по-интензивните пътувания контролният орган проверява приоритетно предоставя ли се на потребителите задължителната информация за изделията и отговарят ли на изискванията за безопасност предлаганите в търговската мрежа детски столчета за автомобили, каквито родителите са задължени да осигурят за децата си до височина 1,50 см.

През 2015г. опасни детски столчета за автомобили в България не са установени, но най-често констатираните нарушения са липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, което затруднява установяването на производителя/вносителя.

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета. Стандартът ECE R 44 е по-стар, но все още действащ до към 2018 година, от която ще бъде актуално само по-новото изискване I-Size (в сила от 9 юли 2013г.). Основните промени при I-Size са, че се базира на възрастта и ръста на детето, а не на теглото му. Иновацията е свързана с ISOFIX системата и добавянето на изпитване за страничен удар. Освен това се въвежда и изискването деца до 15 месеца задължително да пътуват с гръб по отношение посоката на движение.

Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета. Съществуват пет групи за детски седалки в зависимост от този критерий:

Група 0 под 10 килограма (до приблизително 9 месеца);
Група 0+ под 13 килограма (до приблизително 15 месеца);
Група I от 9 до 18 килограма (приблизително 3 години);
Група II от 15 до 25 килограма (приблизително от 3 до 7 години);
Група III от 22 до 36 килограма (около от 6 до 12 години).

Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми.

От началото на годината КЗП е извършила над 1600 инспекции, свързани с безопасността на стоките и услугите и е забранила продажбата на 53 доказано опасни стоки.

Съставени са 144 акта за нарушения като липса на указания за безопасната експлоатация на стоките и отсъствие на етикети на български език с информация за производител, вносител и съществени характеристики на продуктите. Санкционирани са и търговци, които не са предоставили документ за произхода на опасни стоки и не са осигурили условия за проследяване на опасни стоки по веригата на разпространение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Без жълти кодове, но ще е много топло и с гръмотевични бури: Ето ...
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев, след като Светлана Гущерова с...
Важна проверка предстои по морето, ето къде точно
Автоколони военна техника ще преминат през България
От Министерството на отбраната казаха ще изпращаме ли военнослуже...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).