Как да избягваме риска от аспартам - съвети от диетолог

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 23.07.2023
1356
Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискокалорични алтернативи, може да бъде канцерогенен. Това обявиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този момент не се планират допълнителни лимити за консумация и употреба в хранителни продукти. Причината - аспартамът може да причини здравословни проблеми, само ако се приема в прекомерни количества.

Диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова споделя в интервю за NOVA, че рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Или над 10 кенчета безалкохолно. По нейни думи ако се консумира "инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми"

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем.

"Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители", подчертава проф. Байкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Разпитаха Кирил и Георги Домусчиеви по делото срещу Васил Божков
Проф. Богомил Манов: Пенсията трябва да бъде функция на това, кое...
Доц. Кирил Карталов: Светият престол е част от геополитиката
Осъдиха на 18 години затвор убиеца на психолога Иван Владимиров-Н...
Отчаяна майчина молба: Много е страшно да гледаш как детето ти се...
БАБХ: ЕК наложи забрани за движение на дребни преживни животни из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).