Какво ни каза ДПС за "вируса ГЕРБ" и дали е вярно?

Автор: Любомир Минчев
Коментари (1)
14:26 / 14.01.2021
1141
В началото на последната сесия на 44-ото Народно събрание чухме традиционните партийни заклинания. Целта им е да сплотят редиците, да сплашат противника и да напомнят, че времето е предизборно. Чуха се и втръсналите клишета "времето ви изтича, ще има промяна“.

Тези заклинания сякаш са за хора с изтрита памет и не знаят колко пари струват онези, които ги произнасят. А политическият акъл на някои от заклинателите е толкова малко, че не могат да се справят дори със собствените си избиратели.

Основните политически играчи казаха от парламентарната трибуна това, което се очакваше от тях и сме свикнали с приказките им. БСП и ДПС се придържаха към острия си предизборен тон:" демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава“.

Но от ДПС съобщиха и нещо много интересно за тях. Изборите щели да бъдат най-важните след 1989 година и посочиха причината – "от тях ще зависи за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ“.

Движението прави отчаян опит да се измъкне от управляващите, макар че позициите му в МВР, съдебната система и особено в министерството на земеделието, не предполагат такива остри действия. Бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов говори за симбиоза между двете партии и дава примери по общини, както и преди избори, когато трябва да се сменят областни полицейски шефове.

ДПС запази неутралитет по време на протестите, тъй като те бяха запалени от дебаркирането в Росенец, и това беше подкрепа за управляващите, които сега иска да маха. Тогава ДПС поиска и оставката на Румен Радев, възможно е да не го подкрепи за втори мандат.

Защо тогава за Движението изборите са най-важните след 1989 година? Защото на предишните ДПС загуби 15-20 депутатски места заради ДОСТ на Лютви Местан. Защото преди дни лидери, напуснали през годините на прехода ДПС, заради несъгласие с политиката на Ахмед Доган, създадоха нова гражданска структура - Движение за единство на народа - ДЕН, чийто лидер е бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Политически наивно е да се твърди, че атаката срещу Доган в Росенец е разколебала ДПС. Движението живее и се втвърдява от подобни събития. Колкото изгода има Христо Иванов и "Демократична България“, още повече има ДПС.

Най-сериозният проблем е с електората, който все повече се раздробява. Затова ДПС иска да се появи в бяло и след третия мандат на Борисов. Това е почти толкова невъзможно, колкото и да се отървеш от "вируса“, който изобщо не е искал да те убива, а дори се е държал дружелюбно. Но ДПС знае, че да задържи властовите си позиции е по-добре да се включи в борбата с вирусите.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).