Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калин Сърменов: Въртележката ще продължи, никакъв шанс политически да се решат нещата
Автор: Йоланда Пелова 13:36 / 10.10.2022Коментари (0)664
©
Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Сатиричният театър "Алеко Константинов“ в София стана жертва на вандалския акт. Това съобщи директорът на театъра г-н Калин Сърменов. Счупени бяха две от големите букви на надписа над централния вход, а за посегателството на културата сега ще си говорим в следващите минути с Калин Сърменов. Г-н Сърменов, подобно посегателство се случва за пореден път. Кой и защо си е позволил да извърши този вандалски акт?


Да не го формулираме още вандалски, защото тече някакъв вид разследване, и не мога още да бъда сигурен, не мога да застана зад това определение. Това звучи доста впечатляващо, но все още не мога още това да кажа. Въпреки че за 3 път се чупят тези букви, като единият си беше чисто вандалски акт от млади хора с железни прътове, които изпотрошиха буквите. Ние преди може би 2 години направихме една нова зала в Сатирата, това е "Хепи сатира“ – това е пространство, което се роди на базата на идеята да се презентират артистите по различен начин, да направим една крачка в търсене на нови публики и т.н., и сме единственият театър, който в новото време, особено сега по КОВИД и т.н., когато всички мрънкаме, си направи нова зала. За какво го разказвам? В мига, в който си направихме нова зала, тя отвън е много добре направена, по европейски, с вкус, с едни големи фенери, с големи лампи, на следващия ден фенерите бяха счупени, крушките бяха откраднати. И започна една неистова битка вече втора година. За мен е по-важно ние като общество малко да помислим защо всъщност рушим? Конкретно кой е, какво, това са неща, които сигурно ще се стигне до това, и ние го знаем и човека, който е счупил сега буквите – адвокати, полиция, абсолютно всичко това нещо ще си свършат работата и ще бъде вкарано в някакъв порядък логичен.

Но за мен е по-страшно това, че ние като общество нямаме усещането, че всеки по някакъв начин трябва да помогне, ние ако някъде направим нещо хубаво, първо, не можем да го оценим, второ, това започва да ни дразни, и първото нещо, което измисляме, е да го съсипем. Така е и с хората – кои са талантливите, кои са важните, кои са специалните, кои са единствените примери в България, отдавна сме го забравили това нещо. Ние нямаме никакви критерии. Изчезнаха абсолютно всички ценностни системи, по които човек може да се изгражда по простата причина, че това на някои политически кръгове беше много удобно през годините, и то вече дава своите примери. Вие вижте на какво ниво само е културата ни и грамотността. Давам ви един пример: миналата седмица купувахме нещо за новата постановка "Една звезда“ в Сатирата, и в разговора ни с момичето, което продаваше в магазина, се стигна до необходимостта от фактура, тя написа Сатиричен театър "Алеко Константинов“, и за "получил стоката“ ни погледна и каза: "Кого да пиша за получил стоката? Алеко Константинов?“.

Ужас.

Нали разбирате, Алеко Константинов получил стоката! Това ме плаши мен. Защото всички тези, които рушат, чупят, те са това е "Получил стоката: Алеко Константинов“. Представяте ли си докъде го докарахме от желание едни хора да бъдат манипулирани лесно, да бъдат водени за носа и да им се обясняват глупости по телевизията като на малки деца, за да могат да вярват в тях. Винаги аз се изненадвам с желанието, с което се приема всичко от т.нар. "пиари“ в България, политическите пиари, от масовата публика, и как това нещо дава резултати. Каквото ви мине през акъла, като започнете от шкафчето с пари и злато, та и президента, та и това, всичко отгоре, след това пък минаваме с едни пък обясняват пък как ще направят 4-5 моста на Дунав, други обясняват как ще летят в Космоса с Македония. Представяте ли си, това е нелепо. И всичкото това нещо ние го приемаме и накрая пишем: "Получил стоката: Алеко Константинов“. Това е положението.

Г-н Сърменов, и в тази връзка с какви предизвикателства се сблъсквате вие като директор на една културна институция?

Едно от нещата, които винаги съм казвал и го казвам, е, че ние не можем да отговаряме за възпитанието и културата на хората. Ние можем да поддържаме този процес и е много погрешна логиката, че театърът и въобще изкуството възпитава. То възпитава до един момент, в който човек се намира в една възраст между 1 и 7 години или 8-10, когато родителите са до него и родителите трябва да му покажат пътя. Ние можем да поддържаме това нещо, да го развиваме, но не можем да тръгнем от нулата. Така че това, с което се сблъскваме, и това, което правим, особено в Сатирата, през годините е точно това – да се опитаме да поддържаме едно ниво, да разказваме не хората, че има друга гледна точка към света. Пък оттук нататък вече мога ли – аз как да възпитам човека, който идва в театъра, маха си дъвката от устата и я залепва на стола пред себе си, там, където ние сме инвестирали ужасяващи усилия. Сатиричният театър сега получи сертификат по ISO за качество на обслужването. Ние сме единственият театър в България с ISO. И всички салони – може би сте запозната, но за нашата публика – всички салони отговарят на абсолютно всички европейски изисквания, като се започне от начина на посрещане, влизане, седалките, разредките на седалките, въздухът. И той влиза и си залепя дъвката. Това не може, и по цял ден Чехов и Шекспир да му наливаме в главата, няма да може да помогне. На друго място е истината. Истината е във възпитанието преди това, във въпросния образователен процес в семейството. Ние отдавна зарязахме семейството и това са резултатите ни.

А как театърът се възстановява след КОВИД кризата?

Ще ви кажа. Ние – говоря само за Сатиричния театър, не мога да дам цялостна друга оценка, по простата причина, че това са много индивидуални процеси, но в Сатирата имахме един период, в който шокът беше на дневен ред – не, ами взе превес. Говоря още тогава, март месец, когато за първи път беше поставен на дневен ред този проблем. Но много бързо се окопитихме и много бързо си сменихме приоритетите и разбрахме, че човек, ако не го направи, няма да може да оцелее в тази ситуация. Отказахме се от големите си заглавия, минимализирахме желанията си и битката си. Примерно сега "Една задръстена звезда“ – представлението, което тази вечер има премиера, то започна да се прави почти преди три години. И всичкото това нещо остана във времето. Така че аз не се оплаквам и смятам, че ние се справихме много добре, заедно с публиката, заедно с всички трудности, които следваха, ръка за ръка минахме. Единствено не можахме да се справим с логиката на политиците, когато се въведе от днес за утре зеления сертификат, който нанесе най-големи щети, най-големи щети. И разбира се, много съм благодарен на това, че Министерството на културата в този тежък момент тогава направи една промяна в начина на финансиране на методиката и тази промяна все още продължава да функционира и това ни дава възможност ние да запазим екипите си, което е най-важното. Вие знаете от опит сами, че няма хора, т.е. екип се прави най-трудно.

Така е, да.

Да се задържи и да се мотивира, и т.н.

Г-н Сърменов, имате ли някакви притеснения за предстоящата зима?

Да. За мен следващият сезон ще бъде изключително тежък.

Защо?

И дано да не съм прав, дано да не съм прав. Сега ще ви кажа. Иска ми се да не съм прав и да ме изненадат, но съм се научил, животът и светът около мен ме е научил аз да съм подготвен и нека да се изненадам приятно и да не съм прав. Предпочитам така, отколкото да дойде проблемът и тогава да е шокът. Защото има война в момента, защото както виждате, икономическата криза в България продължава с бясна сила да се развива. Никакъв шанс политически да се решат нещата. Тази въртележка, да не казвам други думи, ще продължи тепърва, тази икономическа и политическа нестабилност и социална, тя се отразява първо. Ние сме надстройка, изкуството е надстройка, не е база. Хората сигурно ще ядат и ще пият до последно, но на театър няма да ходят до последно, гарантирам ви.

Нека да завършим с едно позитивно послание от вас за културата.

Разбира се. Днес изядох две ябълки сутринта и се почувствах по-добре. Да, разбира се, че има позитивизъм. Битката трябва да се води разумно. Т.е. ние трябва да сме наясно – и това го повтарям от сутрин до вечер, да сме наясно с проблемите, не да си затваряме очите, за да можем да се преборим с тях. И тогава всичко ще бъде наред. Ние в Сатирата това нещо успяхме да го направим и нямаме нито един уволнен. Даже тази година си вдигнахме заплатите с 20%.

Това е страхотно, да.

За една година, да. Ние сме театърът с най-високи заплати в България. Ние сме театърът с най-добро социално осигуряване на хората вътре, защото изключително много работим. В Сатиричния театър се правят между 13 и 15 постановки на сезон. За пример мога да ви кажа, че средно около 6-7 са в средностатистическите театри. И това дава резултат. Това е светлината – работа…

И само работа.

И реална оценка на ситуацията, да.

Много ви благодаря за този разговор. Ние ви пожелаваме успех!

Бъдете здрави! Благодаря и аз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: