Кирил Петков от Давос: Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:51 / 17.01.2024
549
Колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави. Ако имаш различни енергийни източници, ставаш политически и икономически независим. Например, България премахна зависимостта си от руския газ от 95% на 0%. Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дискусия в Давос, Швейцария, съобщиха от пресцентъра на ПП "Продължаваме промяната".

Той акцентира още върху забавеният строеж на газовата връзка между България и Гърция и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков е категоричен, че: "Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на GDP на зона в Европа“.

Петков беше част от дискусия на тема: "Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум. В панела участва още министърът на финансите на РБ Асен Василев.

"България е една голяма специална икономическа зона. С своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта Асен Василев по време на дискусията. Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – "Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим GDP с 3% до 5%“.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -"Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът е расте с 20% до 40% през последните години.“

Виж коментарите (0)

Още по темата (211):
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
03.05.2024 Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за ремонт, презарежда с американско ядрено гориво на 5 май
01.05.2024 Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да се даде на парче
29.04.2024 Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Асен Василев и Делян Пеевски, имало е заплахи
Още новини от Национални новини:
Дете на кандидат-депутат простреля друго дете в Търновско
Ще бъде ли спрян вносът на коли втора ръка?
Фон дер Лайен поздрави Гордана Силяновска-Давкова за избирането й...
Главчев и част от министрите в кабинета посетиха църквата "Св. Ди...
Плащането на зъбни протези от Касата се отлага
Валежите ще продължат и утре, а температурите се понижават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).