Китайски компании може да концесионират наши пристанища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:22 / 30.10.2010
1309
Китайски компании са проявили интерес да концесионират транспортният министър Александър Цветков. Той е на посещение в Китай и Република Корея, където представя възможностите за инвестиции в нашата страна. Транспортният министър подчерта, че предложил на чуждестранните инвеститори да влязат в четири български пристанища - Варна, Бургас, Русе и Лом. Ето какво още каза той:

"Засега има реален интерес към морските ни пристанища, към Варна и Бургас. Една от най-големите световни фирми в тази сфера проявява известен интерес. Аз се надявам, че този интерес ще бъде съвсем реален".

Към какво има по-голям интерес - към концесиониране или към смесени дружества? Какво искат китайците?

Определено към концесиониране има по-голям интерес.

За целите пристанища ли говорите или за отделен терминал във Варна, в Бургас, който да бъде взет на концесия от китайски компании?

По-скоро се говори за отделни терминали, които да могат да бъдат взети, тъй като се профилират товарите, които се обработват на тях. На този етап има интерес към контейнерните терминали и насипните товари.

Бил сте в една от големите корейски компании за морски превози, корейците пък какво искат в България?

Целта на посещението в Корея е да представим възможностите за инвестиции в България. "Ханджинг шипинг" е една от големите морски компании. Надявам се на сериозен интерес от тяхна страна.

С две думи - вашата цел в Китай и Корея е да накарате огромни световни фирми в областта на морските превози и управление на пристанища да играят за концесия на Варна, Бургас, Русе и Лом.

Да, считам, че това е най-важното, тъй като смятам, че няма нужда от псевдоинвеститори в България. Реалните инвеститори са всъщност сериозните компании, които развиват големия бизнес.

Министър Александър Цветков съобщи още, че се обсъжда възможността България да се включи в проекта за изграждане на високоскоростен жп път между Китай и Турция. Целта е след като стигне Турция, линията да продължи през България към Европа, допълни Цветков, но поясни, че проектът тепърва ще се уточнява.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Икономическият министър успокои за въвеждането на еврото у нас
След абитуриентски бал: Двама ученици на по 14 години са с тежко ...
Калин Стоянов: Максимум до 6 месеца тол камерите ще снимат за ско...
На ГКПП Капитан Андреево: Конфискуваха голямо количество "маркови...
България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., н...
Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).