Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой уби Ламбо?
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 24.03.2019Коментари (0)2715
©
Пропуск на криминалисти става причина за провал на разследването за убийството на доцента по философия от СУ "Св. Климент Охридски" Ламбо Кючуков, смятат бивши ченгета. Трупът на Кючуков, който е и заместник-министър на образованието, е намерен на 7 юли 1995 г. от случаен минувач на сметище на Витоша в местността Бялата вода.

При огледа на местопрестъплението са открити следи от автомобилни гуми с различен грайфер, от които по необясними причини разследващите не са взели отпечатъци. Отливката от гумите можеше да помогне за идентифициране на автомобила на килъра, коментират полицаи за "България Днес".

Философът е покосен с 4 куршума в главата, установяват патоанатомите. Неизвестният стрелец издебнал жертвата си в гръб и натиснал спусъка от около 50 сантиметра разстояние. Първият куршум е пронизал мъжа през тила и излязъл през окото. Още преди той да се строполи на земята, душманинът му го гръмва още три пъти в дясното слепоочие, изчисляват експертите по балистика. Те са категорични, че покушението е дело на професионален убиец.

Екзекуцията е осъществена с пистолет "Збройовка", модел 1950 г. Експертизата показва, че ударникът на оръжието не съответства на оригиналния - или е саморъчно изработен, или е бил подложен на допълнителна механична обработка. По данни на Интерпол оръжието е продадено преди време на неизвестно лице в бивша Югославия. Пищовът е намерен при допълнителен оглед на местността и предаден за изследване. На местопрестъплението полицията намира две гилзи, чадър и мъжка носна кърпичка. Находките не помагат на криминалистите за откриването на убиеца.

Мотивът за екзекуцията също остава неясен. Разследващите работят по три версии, които са изградени повече на догадки, отколкото на факти. Едната е свързана с опитите на доцента да посредничи при търговски сделки със Сърбия за олио, захар и ориз. Според свидетели Кючуков събирал пари за сделка по износ на полимери от "Нефтохим" за югославската фирма "Метълпрогрес".

Втората, също недоказана версия, визира опита на Кючуков да закупи апартамент на столичния бул. "Цар Борис Първи" от племенник на собственичката. Тя живеела в къща на Витоша и нямала никаква представа, че е обявила жилището си за продан.

Третата линия на разследването е свързана с поет от Ламбо Кючуков ангажимент за сключване на договори за застраховка "Злополука" и "Живот" на учителите и учениците в България между Министерството на образованието и застрахователна компания "БГ план".

И в трите хипотези изплува името на шефа на "БГ план" Пламен Миронов. Кючуков е бил в близки отношения с него от 1991 г. Три месеца след убийството на философа Миронов е задържан заедно с Константин Георгиев. Двамата прекарват 11 месеца в ареста по обвинение за предумишлено убийство.

Доцентът е бил връзката между "БГ план" и Министерството на образованието, обявява защитата. Според адвокат Трендафил Данаилов Кючуков е работил по сключването на договора, от която застрахователите щели да спечелят милиони. Затова Миронов нямал интерес от смъртта на зам.-министъра, дори напротив - то било в негова вреда.

Във връзка с първата хипотеза за сделки с югославска фирма свидетели обявяват, че с бизнес операцията била ангажирана фирма "Екко" на Пламен Миронов и брат му Николай. То сключило договор със сърбин за износ на полимери. Миронов търсел заем от 200 хиляди марки, като част от парите му дал Кючуков, разказват свидетели. Пламен Миронов отрича да е взимал пари от доцента, напротив - твърди, че му е дал 47 хиляди марки за ново жилище и бизнес. Прокуратурата не открива финансови документи, които да докажат как е било действително.

Миронов е спряган като посредник и по втората хипотеза за купуване на жилище от Кючуков. Той се наел да посредничи и няколко пъти уговарял срещи на доцента с продавачката, които така и не се осъществили, разказват запознати. По делото фигурират две срещи, които Ламбо Кючуков провел с племенника на собственичката, които са се провели именно в офиса на "БГ план".

По повод подготвяния договор за застраховка на учители и ученици между компанията на Миронов и просветното ведомство става ясно, че освен Кючуков е имало и други консултанти за проекта.

Пламен Миронов не дава обяснения. При тараша на офиса му ченгетата откриват само армейски револвер "Гасер" от 1878 г., а следа от "Збройовка" не е открита.

Единствената следа, която води разследващите към Миронов и Георгиев, е липсата на алиби. Около 12,30 часа във фаталния ден те имали среща с Кючуков да му предадат документи за регистрация на фирма "Пакт" и около 13,30 часа се разделили пред университета. Така стават последните хора, които са го видели. Доцентът имал уговорена среща за 15 часа със съдружника във фирмата Григорий Вазов, но не се появява в уречения час. Според съдебномедицинската експертиза Ламбо Кючуков е разстрелян към 15,30 часа.

"Миронов и Георгиев са извършили престъпление, те нямат алиби за времето от 13 до 15 часа. Срещу тях има косвени улики, анализът на които ни дава основание да направим извод, че те са извършителите, обявява шефът на "Тежки престъпления" в Националната следствена служба Богдан Карайотов. Въпреки мнението на Националното следствие за предаване на съд прокуратурата прекратява производството срещу застрахователите поради липса на доказателства. Няма категорично установена причинноследствена връзка между действията на обвиняемите и убийството, заключват от прокуратурата и освобождават арестантите.

За разследващите остава само предположение, че Кючуков е тръгнал към Витоша, за да се срещне с мистериозната продавачка на жилище. Следствието само допуска, че най-вероятните му придружители са били Миронов и Георгиев. Доказателствата обаче не водят до категорични заключения, че двамата застрахователи действително са придружавали доцента и са го затрили, заключават прокурорите. Те отчитат и факта, че поне десетина души от близкото обкръжение на философа също не успяват да докажат къде са били по време на убийството му.

Частни детективи

Моля те, ангажирай опитни частни детективи да разкрият кой уби Ламбо, аз съм невинен. Това се моли Пламен Миронов в отчаяна бележка, която праща тайно на брат си от килията. След прекратяването на разследването вдовицата на доцента обжалва постановлението, но Главна прокуратура отхвърля жалбата й. Изминалите години от разстрела прекършват надеждите на близките на разстреляния философ, че убиецът му ще бъде разкрит. В България лошите ги наказва единствено Господ, смята семейството му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: