"Кой уши байрака", изпята на турски на митинг на ДПС, разбуни интернет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (34)
11:53 / 28.09.2015
8700
Изпълнение на патриотична песен за Райна Княгиня на турски на откриването на предизборната кампания на ДПС разбуни интернет. Видео, качено в социалните мрежи от местен журналист, показва лидерът на ДПС Лютви Местан, бившите министри Мариана Георгиева и Хасан Адемов и депутатът Камен Костадинов седят на импровизирана трибуна в Исперих. 

Известният турски певец Фарук Йълмаз започва изпълнението на "Кой уши байряка" на български, но след това преминава на турски.

Записът предизвика разнопосочни коментари в социалните мрежи и ДПС излезе с официална позиция. В нея се казва:

"По повод разпространено и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация".

В съобщението се заявява още, че няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, "е и наше знаме, защото всички живеем под него".

От партията подчертават, че нейните симпатизанти, които с гордост се пели химна на България, искрено са се радвали на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, "което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци".

От ДПС допълват, че е много важно да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.

"Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева "Чия е тази песен" се проследява историята на една друга песен - "Ясен месец", която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. 

Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура", се казва още в становището на партията.

"Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо", се подчертава в позицията на ДПС.




Виж коментарите (34)

Още по темата (294):
25.02.2016 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Въглен: Ще работя за изграждането на нова детска градина в селото
25.02.2016 Във варненско село отново ще избират кмет през март
24.01.2016 Цветан Цветанов идва във Варна, ще анализира местните избори
14.12.2015 Сменят градското ръководство на АБВ заради слабите резултати на изборите
28.11.2015 ДАНС установи руска връзка в хакерската атака на ЦИК
26.11.2015 Съдът потвърди избора на Иван Портних за кмет на Варна
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).