Конституционалист: Ако и третият мандат пропадне, очертават се избори на 2 октомври

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:15 / 14.07.2022
862
Ако третият мандат бъде връчен на 22-ри и приемем, че 7-те дни няма да бъдат оползотворени, на 29-ти ще бъде върнат. Вероятно в началото на август ще се разпусне парламента. Ако днес ГЕРБ бяха отишли с кандидат, изборите щях да се изместят за 9 октомври. След като го върнаха обаче се очертава да е 2 октомври. Това коментира за "Твоят ден' по NOVA NEWS доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право. 

"Държавният глава трябва да прецени дали има достатъчно депутати, които биха подкрепили едно бъдещо правителство или мнозинството искат избори. В зависимост от това ще бъде неговият ход. Срокът за връчване на третия мандат е една седмица. Решението на Радев за третия мандат ще се вземе като се види кое надделява - желание за избори или за усилие за съставяне на нов кабинет", посочи тя. 

По думите ѝ е нужно да се подходи сериозно към третия мандат. "22-та законопроекта по Плана за възстановяване не стана ясно дали са заявени реформи или във връзка с усвояването на средствата. За тях са необходими много повече от няколко седмици. Редно беше мнозинството да обясни повече за тях. Трябва да се види кои са внесените или приетите на първо четене проекти, по които има съгласие. Не бива да се бърза, така или иначе сме закъснели", подчерта доц. Киселова.

Според нея ЦИК не е твърдо "за" да останат само машини в секции с над 300 избиратели. "Не са направили сериозен анализ дали те са причината за ниската избирателна активност или отвращение към политическия елит", отбеляза доцентът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (741):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
29.07.2022 Доц. Георги Кючуков във Варна: Цялата процедура по отстраняването на руските дипломати беше крещящ политически акт
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).