Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красен Станчев: Всички се смятат по някакъв начин за ощетени в света, в който живеем в момента
Автор: Ива Дойчинова 19:35 / 16.02.2024Коментари (0)1306
© Фокус
Всички се смятат по някакъв начин за ощетени в ситуацията, в която светът живее в момента. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Има разлика в страховете на Юга и Севера, отразени в доклада със заглавие-послание "Губиш или губиш?“, излязъл седмица преди Мюнхенската конференция за сигурност, разказа Красен Станчев. Според икономистът страховете на Севера са климатичните промени, екстремните събития в промяната на времето и едва тогава миграцията. Русия от Г-7 е останала като първа тревога само в Япония, а във Франция първото място е за радикален ислям и след това са климатични промени, миграция и т.н.

"Докладът отразява общественото мнение на предчувствието на хората, които винаги са много важни, защото те определят политиката на правителствата. Много е важно какво ще направят правителствата и водачите на правите света, особено на Г-7, но не само.  Интересното е, че докладът показва, че при този избор какво губиш, как го губиш и защо го губиш, по-скоро Китай, Индия и Южна Африка се поддръжници на сегашните правила на търговски отношения и икономическа интеграция в света, на така наречената глобализация. Второто нещо, което е много интересно, е какво пък смятат лидерите, които ще се съберат в Мюнхен, което очевидно е едно, и това се подчертава в доклада, за което говорим, очевидно е, че тези страни трябва да удържат преди всичко демокрацията, второ, трябва да я направят по-ефективна,“ разясни още Красен Станчев.

Интересен факт, изтъкнат и в доклада, е, че глобално имаме невероятен ръст на благосъстоянието, невероятно намаляване на бедността и невероятно намаляване на рисковете от каквото и да е. Има икономически тревоги от неравенството главно в Европа и Северна Америка. Но това е неравенство на богати хора или това е страх да не станеш беден, обясни още икономистът. "Крайната бедност в света от около 40% от населението на Земята е намаляла до около 8% при преувеличаване на населението почти двойно за близо 20 години. И почти 100% от крайно бедните са в Африка. Това означава, че практически през цялата човешки история няма по-добро време да се родил с цялото това увеличаването на благосъстоянието и качеството на живота, овладяването на болестите, намалена смъртност.“

Основна тема от Мюнхенската конференция за сигурност е вероятността от това Европа да се стяга за война, което според Красен Станчев много зависи от оценката на войната на Русия срещу Украйна, и както се видя, това е война, която прилича на Първата световна война, която няма да свърши за пет дена или за пет месеца, а ще продължи още две-три години, което според икономистът означава, че неминуемо Украйна трябва да бъде подкрепена и Русия да загуби. "Това е много трудно. За това няма начин да не стане дума, толкова, доколкото отбранителните сили на Украйна не са безкрайни, а международната подкрепа може да бъде само в оръжие, не и в жива сила.“ Като едно от предимствата на украинската армия той отбеляза  наличието на жени-военни в нея, като според статистиките те са около 7 пъти повече отколкото в руската армия, което дава конкурентно предимство, запазват се повече животи, планирането е по-добре и доставките са по-добри.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: