Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кредитен консултант бие аларма: Много хора ще потърсят по-добре платена работа за зимата, ще посегнат към спестяванията си 
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 18.10.2022Коментари (0)812
©
Нов рекорд инфлацията, тя достигна 18,7%. Това е най-високото ниво за последните 24 години насам. Животът продължава да поскъпва както на годишна така и на месечна база. 

"Най-големите притеснения са как ще изкараме зимата. Това е свързано с нарастване на сметките, по-голям бюджет за отопление. А в период на висока инфлация, притесненията са още по-големи - ще можем ли да си плащаме кредитите, да връзваме семейния бюджет с доходите си", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта, че всеки месец поскъпват различни стоки и услуги, с различен процент. Препоръча при разпределянето на бюджета да се отделят първо средствата за комуналните услуги, вноските по кредитите, за храна за домакинството.

"Много хора ще потърсят по-добре платена работа, ще посегнат към спестяванията си. Преди всичко трябва да структурираме бюджета така, че да преминем без сътресения този период. От страна на държавата няма смисъл от нова мярка от 25 ст. за литър гориво. Хората с най-ниски доходи със сигурност ще имат нужда от държавна подкрепа. По отношение на цената на тока - най-работещите варианти по цял свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора", препоръча финансовият експерт.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" е оптимист, че пикът на инфлацията е достигнат.

"Пикът на нарастване е зад гърба ни. Има двата фактора - цените на петрола паднаха до предвоенните нива, цените на газа имаха пик през август, сега вървят надолу, лихвените проценти на ЕЦБ започнаха да се качват. Това са предпоставки да сме оптимисти, че тази инфлация ще започне да намалява. Проблемът ще бъде основно за хората, които разчитат най-вече на социални помощи и пенсии. Те не могат сами да направят нищо за своите доходи, чакат решенията на политиците, а още няма НС", заяви Николов. 

Като решение на проблема с най-бедните той посочи приемането на дългосрочни мерки, които да индексират доходите спрямо инфлацията и така ще спре търсенето на моментни решения.

Николов посочи и как можем да пестим 20-25% от месечния разход за ток.

"Масово хората пускат бойлера като регулират температурата му до край, той загрява на максималната си мощност, което не е необходимо. Може наполовина да е и бойлерът ще се нагрява на 55-60 градуса максимум. Същото е и с пералнята - не е необходимо да се пере на най-високата температура, и на 30 градуса се изпира добре, но ще спестят средства", препоръча Николов.

Също посочи и какъв е ефективният начин за проветряване. Като грешно определи отварянето на прозореца на V за дълго време: "Това е енергийно неефективно, по-добре широко отваряне за кратко, с най-малко енергийни загуби".

Съвети за семейния бюджет в предстоящите трудни месеци даде и финансовият консултант. 

"Най-голямата грешка, която могат да направят хората е тегленето на бързи кредити. В този труден период да вземем и най-скъпия възможен кредитен продукт, е лоша стъпка. Последните седмици при нас зачестяват клиентите, които са влезли в такава кредитна спирала - посягат към втори, за да погасят първия, към трети, за да покрият втория. Ако няма друг шанс, по-добре да е банково кредитиране, лихвите там все още са 4,5-6,5 %, по-добре е от бърз кредит, където е над 100% лихвата", заяви Тошев.

Той посочи също, че в страните от еврозоната инфлацията е по ниска с около 9%. Прогнозира, че от 2024 година ще започне възстановяването в Европа.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: