Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Криминален експерт: Законът за оръжията е стриктен и рестриктивен, но се прилага двояко - защо?
Автор: Йоланда Пелова 23:10 / 14.05.2024Коментари (0)1355
©
Оставеното без надзор огнестрелно оръжие, без значение дали в присъствието на възрастни хора или деца, е една много сериозна предпоставка за инцидент. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" криминалния експерт Иван Савов.

Според него не е необходим по-засилен контрол, тъй като българският закон за оръжията е по думите му достатъчно стриктен и рестриктивен спрямо притежателите и хората, които боравят с огнестрелно оръжие било то за спорт, за лов или за самозащита, но Савов изтъкна, че първият сблъсък и проблем е, че законът се прилага двояко.

Криминалният експерт изтъкна, че е необходимо да се осъществява реален текущ контрол и всеки един притежател на оръжие да е сигурен, че ако допусне някакво нарушение, той ще бъде санкциониран.

"В България традиционно както е и в други сфери, ще дам пример с пътната безопасност, писаните закони означават едно, но практическото им прилагане и изпълнение често пъти е свързано с лични отношения, връзки и за съжаление корупция. При оръжията е същото, дори ако направим аналогия с неправомерното използване на автомобил и неправомерното използване на оръжие, ще стигнем до извода, че автомобилът е много по-опасен от оръжието, защото с един автомобил можете в едно и също време да убиете повече хора, отколкото с пистолет.

Нужно е да се прилагат настоящите правила съвестно. Нека да си представим, че на мястото на този великотърновски бизнесмен беше обикновен човек (бел. ред. случаят с детото на Божанков), всички медии щяха да се изредят да го снимат, имената му щяха да се разпространят навсякъде, нямаше да се съхрани неговата личност и нямаше да го пуснат за няколко часа от полицията, а щеше все още да гние по арестите. Защо законът се прилага двояко?", обясни Иван Савов.

По думуте му основната философия на всеки един закон за оръжията е създаване на максимално безопасна среда там, където се съхранява оръжието.

"Първото задължение на собственика на оръжие е да осигури безопасното му съхранение - да запази себе си, да запази и околните, които живеят в дома му. Това се случва, като оръжието се съхранява в специален окрепен шкаф, сейф, каса или по някакъв друг начин, който да гарантира, че до оръжието няма да има достъп неоторизирано лице. На второ място е уместно освен в ситуация, в която притежателят на оръжието има някакво притеснение, че все пак някой би могъл да нахлуе в жилището му, при съхранението на оръжието при нормална обстановка, боеприпасите да не се намират в него, т.е. пистолетът да не е с пълен пълнител, а револверът да не е с пълен барабан", обърна внимание Иван Савов.



Още по темата: общо новини по темата: 13
16.05.2024 »
16.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: